СП "Газпрому" і "Нафтогазу" зашкодить бізнесу найбагатшого росіянина?

Середа, 2 червня 2010, 09:24

Бажання політиків створити CП "Газпрому" і "Нафтогазу" може торкнутися інтересів російського металургійного магната Володимира Лісіна.

Спільне підприємство може отримати ділянку чорноморського шельфу, де зараз працює компанія найбагатшого росіянина, пише газета "Ведомости".

Наприкінці квітня російський прем'єр Володимир Путін запропонував Україні об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз", нагадує видання.

Український президент Віктор Янукович відповів, що готовий тільки на паритетне об'єднання. Але в уряді Росії весь "Нафтогаз" оцінюють приблизно в 5% "Газпрому". Вихід із ситуації знайшов віце-прем'єр Ігор Сєчін, заявивши, що першим кроком до інтеграції може стати спільне підприємство "Газпрому" і "Нафтогазу" на паритетній основі.

Реклама:

Наразі список активів, які будуть внесені в це підприємство, обговорюється "Газпромом" і Мінпаливенерго України.

Одним з таких активів може стати ділянку на шельфі Чорного моря - так зване "Підняття Палласа", пише видання із посиланням на джерело, близьке до керівництва Мінпаливенерго України.

Співробітник Міненерго Росії підтвердив, що спільна розробка цієї ділянки обговорюється.

А представник відомства Ірина Єсипова зазначила, що "розвиток теми ("Палласа") отримав підтвердження" в протоколі засідання міжурядового комітету від 30 квітня.

Але про деталі поки говорити рано, додає вона. Представники "Газпрому" і Мінпаливенерго України від коментарів відмовилися.

Тим часом, з 2002 року ліцензія на ділянку шельфу, який захоплює "Підняття Палласа", належить російській компанії "Чорноморнафтогаз".

Її акціонери не розкриваються, але господар НЛМК Володимир Лісін значиться на сайті "Чорноморнафтогазу" як член ради директорів, а сама компанія є в списку афілійованих осіб НЛМК.

Співробітники декількох нафтових компаній розповіли, що "Чорноморнафтогаз" - це актив Лісіна, найбагатшого росіянина за версією Forbes.

Ліцензія цієї компанії дає право не на розробку ділянки, а тільки на пошук вуглеводнів на "Паллас". І закінчується вона в 2012 році, говорить головний геолог "Чорноморнафтогазу" Борис Сенін.

За його словами, всі необхідні для початку буріння роботи проведені, потенціал ресурсів ділянки - близько 550 млн. тонн (490 млн. тонн - нафта, близько 60 млрд. кубометрів - газ).

Але щоб бурити на глибині 500-1000 м, потрібні партнери, визнає Сенін, проте переговори з цього приводу із декількома компаніями, в тому числі "Лукойлом", Shell і Exxon, "далекі від завершення": вже майже два роки закон про надра дозволяє розробку морських ділянок тільки "Газпрому" і "Роснєфті".

Тобто "Чорноморнафтогаз", якщо і знайде родовище на "Паллас", за нинішнім законодавством ліцензію на його розробку не отримає.

У січні 2010 року Україна видала дозвіл на роботу в тому ж районі своєму "Нафтогазу": за рішенням уряду він отримав 30-річне право на пошук і видобуток вуглеводнів у межах структури "Палласа" на північно-східній ділянці шельфу Чорного моря.

Територіальна приналежність "Підняття Палласа" донині не визначена, оскільки Росія і Україна багато років не можуть провести кордон в Чорному й Азовському морях.

Країни сперечаються про це з 1996 року: Київ наполягає на розподілі по адміністративному кордону СРСР, Москва пропонує варіант по фарватеру або створення внутрішньої нейтральної зони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: