Кабмін надрукує гроші, щоб розрахуватися з Фірташем?

П'ятниця, 18 червня 2010, 15:41

Верховній раді пропонують надати право Кабінету міністрів "здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в сумі 10.400.000,0 тис. гривень з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії НАК "Нафтогаз України".

Відповідний законопроект у п'ятницю зареєстрував депутат-"регіонал" Олексій Журавко, повідомляє агентство "УНІАН".

Разом з тим нардеп пропонує внести зміни до закону про держбюджет, передбачивши зростання державного боргу на 10,4 млрд. гривень (близько 1,3 млрд. доларів).

У пояснювальній записці до законопроекту нардеп стверджує, що закачування майже 10,5 мільярдів "дутих" грошей до статутного фонду НАК дозволить стабілізувати фінансовий стан "Нафтогазу", який постійно відчуває брак коштів.

Реклама:

Агентство зазначає, що за оприлюдненими напередодні підрахунками прем'єра опозиційного уряду, бютівця Сергія Соболєва, в залежності від того, як пройдуть переговори з Дмитром Фірташем і російською стороною, бюджет України втратить від 1,8 до 5,4 млрд. доларів.

Як повідомлялося, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал виніс ухвалу в ході спору між компанією RosUkrEnergo AG і НАК "Нафтогаз України" щодо експропріації "Нафтогазом" в січні 2009 року 11 млрд. кубометрів газу, який належав RosUkrEnergo.

Газ присудили повернути, відшкодувати RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення "Нафтогазом" умов контрактів та віддати додатково обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. кубометрів газу як неустойку за порушення умов контракту.

9 червня міністр палива й енергетики Юрій Бойко заявив, що вилучення з балансу газу країни 11 млрд. кубометрів у нинішній ситуації неприпустиме.

10 червня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що "Нафтогаз" демонструє добру динаміку фінансової стабілізації, яка "дає нам право розраховувати на те, що наступного року компанія буде приносити прибуток".

18 червня міністр юстиції Олександр Лавринович не виключив, що компанія RosUkrEnergo може подати позов до України, якщо держава не забезпечить виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду у справі НАК "Нафтогаз України" проти RUE.

"І тоді вже держава Україна з бюджету повинна буде віддати кошти", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!