У Азарова задумались про аверс "Одеса-Броди"

Четвер, 17 червня 2010, 16:38

Україна розраховує протягом двох років перевести магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" в аверсний режим.

Про це заявив заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин на конференції "Нафтопереробка, нефтетранзіт і нефтетрейдінг в країнах СНД і Балтії" в Одесі у четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Через два роки, ми вважаємо, що це реальний термін. Можна буде розглядати можливість переведення цієї системи в аверсний режим", - сказав він.

За словами заступника міністра, Україна працює над цим питанням за активної участі Білорусі, зокрема, з компанією "Белнефтехим".

Реклама:

Він також висловив думку, що настає час, коли Російська Федерація не буде негативно ставитися до аверсного режиму роботи нафтопроводу "Одеса-Броди".

Як відомо, нафтопровід "Одеса-Броди", будівництво якого завершилося в 2001 році, спочатку планувався для прокачування каспійської нафти до Європи.

Україна протягом двох років з моменту спорудження нафтопроводу безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку.

Не отримавши конкретних пропозицій від компаній, уряд України наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямі.

Таким чином, з моменту спорудження нафтопровід використовується в реверсному напрямі, що передбачає транспортування російської нафти з Бродів до Одеси і далі - танкерами через чорноморські протоки.

Для транспортування каспійської нафти через Білорусь до Європи нафтопровід "Одеса-Броди" треба перевести в зворотний (аверсний) режим.

У цьому випадку можуть бути реалізовані досягнуті влітку 2007 року політичні домовленості президентів Білорусі та Азербайджану про постачання в республіку нафти, що видобувається в Азербайджані.

У середині жовтня 2007 року Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва підписали угоду про заснування спільного підприємства для проектування і прокладання нафтопроводу Баку-Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ.

Проект продовження нафтопроводу "Одеса-Броди" в напрямку Плоцька і Гданська планується реалізувати в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: