Азаров змінив свій кодекс

Четвер, 17 червня 2010, 09:41

Законопроект № 6509 "Податковий кодекс", внесений до Верховної ради у вівторок ввечері, кардинальним чином відрізняється від проекту документа, раніше підготовленого Кабміном.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Нова версія проекту Податкового кодексу залишає незмінними максимальні ставки ПДВ і податку на прибуток як в 2011 році, так і після 2015 року.

Обіцяне щорічне зниження ставки ПДВ на 1 процентний пункт, до 17%, буде діяти лише протягом трьох років - з 2012 по 2014 рік, а потім ставка знову буде становити 20%.

Реклама:

У цей же період очікується і щорічне зниження на 1 п.п. базової ставки податку на прибуток - до 17%. Потім ставку підвищать до 20%, хоча з урахуванням максимальних додаткових ставок місцевих органів влади її загальний розмір складе нинішні 25%.

Ключовою в реформі стане можливість встановлювати в різних населених пунктах України різні ставки податку на прибуток.

Згідно зі ст. 20 розд. III проекту, Верховна рада Автономної республіки Крим, обласні ради, а також міськради Києва та Севастополя зможуть встановлювати понад базову (17-20%) ще додаткову ставку до 2%, а райради і ради міст обласного значення - до 3%.

Значно відрізняються від заяв Кабміну й інші норми.

Зокрема, у проекті не врахована ідея введення податку на нерухомість, відсутня норма про звільнення від ПДВ операцій з будівництва житлових об'єктів.

Щорічна індексація на рівень інфляції буде застосовуватися до ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів, води, радіочастотного ресурсу, податку з власників транспортних засобів.

Податкові пільги (з ПДВ, податку на прибуток та прискореної амортизації) отримають технопарки, енергозберігаючі, екологічні та наукоємні проекти.

Туристичний збір у розмірі 0,5-1% від вартості номера в готелі замінить курортний.

Ринковий збір і збір за паркування будуть стягуватися тільки до 31 грудня 2013 року.

Як відомо, депутати планують затвердити документ у першому читанні вже у четвер - за включення проекту до порядку денного проголосували 239 народних депутатів.

Втім, глава комітету Ради з питань податкової та митної політики - депутат від БЮТ Сергій Терьохін вважає, що законних підстав для розгляду документа немає, адже у вівторок Рада відхилила схожий проект Податкового кодексу, розроблений опозицією.

Він погрозив не збирати комітет для вивчення проекту №6509.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error