"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клюєв хоче видобувати більше газу

Четвер, 10 червня 2010, 20:49

Упродовж 10 років видобуток власного природного газу в Україні має збільшитися удвічі - до 40 млрд. кубометрів на рік.

Про це заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв у Харкові на нараді з вирішення актуальних проблем розвитку області, повідомляє агентство "УНІАН".

"За 10 років ми маємо збільшити видобуток власного газу вдвічі - з 20 до 40 млрд. кубометрів", - сказав він.

Задля цього, за словами Клюєва, уряд буде стимулювати розвідування нових родовищ природного газу, а також залучати потужних інвесторів для ведення видобутку.

Реклама:

"Є ціла низка родовищ, взокрема й на шельфі. Ми відновимо контракт з "Венко". Окрім того, у нас є ще цілий ряд ділянок, до яких ми плануємо залучити потужних інвесторів", - сказав він.

Клюєв також зауважив, що сьогодні є можливість і уряд готує ділянки для видобутку вуглеводнів на сланцевих родовищах, хоча їх собівартість є достатньо високою.

"У нас одне з найбільших родовищ сланцю. Сланцевий газ. Ми вже провели цілу низку переговорів, тепер готуємо ділянки під це. Щоправда, собівартість там не така вже й маленька, близько 120-150 доларів за 1000 кубометрів, але це не 250", - сказав він.

При цьому перший віце-прем'єр наголосив на необхідності зменшення використання енергоносіїв та переходу на альтернативні й відновлювальні джерела енергії, що, на його думку, дасть можливість зменшити залежність від імпортованих енергоносіїв.

"Реально реалізувати всі ці плани. Зараз ми видобуваємо 20 млрд. кубометрів, якщо ми впродовж 10 років це збільшимо вдвічі, а потенційні можливості в нас є, то ми багато в чому знімемо проблему імпорту вуглеводнів на територію України", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!