Росія претендує на українські суднобудівні заводи

Середа, 5 травня 2010, 12:14

Російська державна Об'єднана суднобудівна корпорація (ОСК) цікавиться українськими заводами "Зоря-Машпроект" та ФСК "Море".

Перший є найбільшим у світі виробником газотурбінних двигунів для суднобудування, а другий будує легкі, на алюмінієвій основі, військові та цивільні судна

Про плани корпорації заявив на зустрічі з прем'єром РФ Володимиром Путіним голова ОСК Роман Троценко, пише "Комерсант".

Він зазначив, що заводи відчувають нестачу у замовленнях, але після їх входження до ОСК "можна буде вирішити питання".

Реклама:

Путін ідею підтримав і закликав Троценко взяти питання на особистий контроль.

Прем'єр зауважив, що інтеграція "Зоря-Машпроект" та ФСК "Море" в ОСК "вигідно обом сторонам". На самих заводах ідею не коментували.

Проект ОСК продовжує низку гучних заяв про майбутню тісну кооперацію між Росією та Україною.

Після того як у лютому президентом України став Віктор Янукович, на тлі переговорів про ціну на російський газ, активізувалися давні переговори про включення концерну "Антонов" до російської Об'єднаної авіабудівної корпорації.

Володимир Путін минулого тижня анонсував проект об'єднання атомної енергетики та машинобудування, а в п'ятницю - злиття газових монополій двох країн, "Газпрому" і НАК "Нафтогазу", зазначає видання.

Втім, план ОСК "поки не можна назвати серйозним, і все це тільки розмови", стверджують два знайомих із ситуацією джерела російської газети.

Звичайно, ОСК потенційно цікаві ці активи, як і Чорноморський суднобудівний завод у Миколаєві, визнає один з топ-менеджерів корпорації, але як і коли може бути структурована угода і скільки ОСК доведеться заплатити за активи, незрозуміло.

Якихось серйозних проблем із замовленнями в українських заводів немає, уточнюють співрозмовники, і тема їх входження до ОСК виникла виключно на тлі загальних розмов про інтеграцію російського і українського бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: