"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соколовського дивує реакція Єврокомісії на "Газпром-Нафтогаз"

Вівторок, 4 травня 2010, 18:19

Заява представника Європейської комісії з енергетичних питань Марлін Холцнер стосовно перспективи об'єднання НАК "Нафтогаз України" та "Газпрому" дивує своєю суперечливістю.

Про це заявив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський у коментарі агентству "УНІАН".

З одного боку, зазначив експерт, вона вважає, що це питання знаходиться у виключній компетенції української та російської влади, а з іншого - намагається радити Україні, як проводити реформи з метою встановлення "європейської" прозорості у газовому секторі.

"Варто нагади Європейській комісії, що Україна в останні роки доклала чимало зусиль і добилася незаперечних успіхів у контексті запровадження європейської прозорості в національному енергетичному секторі", - заявив Соколовський.

Реклама:

Він підкреслив, що Україна завжди робила все від неї залежне, щоб Європа стабільно отримувала газ.

"Часто ми, українці, самостійно були змушені протистояти викликам з боку іноземного монополіста. Зокрема, так було на початку минулого року, коли в результаті "газової атаки" з боку "Газпрому" Україна, без належної підтримки ЄС, підписавши кабальні контракти від 19 січня 2009 року, ціною колосальних втрат, забезпечила і забезпечує транзит російського природного газу усім європейським споживачам", - зазначив Соколовський.

Він вважає, що у разі реалізації пропозицій російської сторони об'єднати "Нафтогаз" з "Газпромом", усі рекомендації і претензії Брюссель має пред'являти Москві, адже саме Росія фактично і юридично визначатиме правила на газовому ринку України, а в найближчій перспективі - і в Європейському Союзі.

Як повідомлялося, 30 квітня прем`єр-міністр РФ Володимир Путін запропонував створити об`єднаний газовий холдинг за участю "Газпрому" і "Нафтогазу".

Глава українського уряду Микола Азаров заявив про готовність вивчити цю пропозицію.

3 травня представник Еврокомісії Марлін Холцнер заявила, що пропозиція про об`єднання російської компанії "Газпром" і української "Нафтогаз України" є "внутрішнім рішенням" урядів Росії й України.

За її словами, для ЄС важливо, щоб Україна "продовжила реформу з модернізації внутрішнього ринку газу з тим, аби зробити його прозорішим, що також полегшить залучення індустрії ЄС".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!