Кабмін виявив махінації при будівництві Ющенкової "мрії"

Понеділок, 31 травня 2010, 10:19

Міністерство регіонального розвитку та будівництва заявило про фінансові зловживання при будівництві "Мистецького арсеналу".

Проект особисто курирував колишній президент Віктор Ющенко, нагадує газета "Дело".

Як повідомив виданню міністр Володимир Яцуба, матеріали, що підтверджують наявність порушень, передані до прокуратури. А Контрольно-ревізійне управління вже у понеділок має підготувати відповідний акт перевірки.

Згідно з документами за підсумками роботи комісії Мінрегіонбуду, колишнє керівництво "Мистецького арсеналу" та Державного управління справами проводило тендери щодо будівництва музею зі зловживаннями.

Реклама:

"Серед порушень - закупівля вікон втридорога", - уточнює Яцуба.

За його словами, середня вартість 1 кв. м вікна в "Мистецькому арсеналі" становить 7,79 тис. гривень, тоді як середньоринкова ціна такого товару - утричі менша.

Як відомо, склінням музею займалася київська фірма "Модерн ХХІ", яка виграла тендер.

Комісія Мінрегіонбуду при огляді вікон встановила, що між віконною рамою і стіною відсутня спеціальна плівка, яка захищає приміщення від впливу кліматичних факторів.

Також виявлені місця, де декоративна планка була не загерметизована.

Крім того, у звіті комісії зазначено, що їй не було надано сертифікати відповідності та підтверджуючі документи про кількість куплених склопакетів виробництва Угорщини.

Фірмі було перераховано 15 млн. гривень за виготовлення й установку 1800 кв. м вікон.

Таким чином, середня вартість 1 кв. м вікна з рамою, виготовленою з дубового бруса, із фарбуванням, склопакетом "теплове дзеркало", комплектом фурнітури і установкою обійшлася державі в 7,79 тис. гривень.

При цьому в звіті комісії підкреслюється, що в грудні 2008 року, коли проводився тендер, найвища комерційна ціна 1 кв. м аналогічних виробів становила 2 тис. гривень.

Як з'ясувало видання, зателефонувавши на фірму "Модерн ХХІ", зараз найдорожчі вікна та їх установка коштують у межах 350-400 доларів за 1 кв. м, а це близько 2,8 тис. гривень.

Роботи на "Мистецькому арсеналі" в 2008-2009 роках курирував тодішній заступник голови Державного управління справами Іван Плачков.

За його словами, комісія Мінрегіонбуду не до кінця розібралася в ситуації.

"Вимоги до музею - на рівні вимог до атомних станцій, тому вікна і виявилися такими дорогими", - пояснив Плачков.

Як відомо, 14 травня 2010 року новим керівником музею "Мистецький арсенал" стала Наталія Заболотна, яка до цього протягом п'яти років очолювала "Український дім".

Наталія Заболотна - дружина народного депутата від фракції БЮТ Ігоря Савченка, який одним із перших після президентських виборів перейшов до коаліції з Партією регіонів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!