Антимонопольники зацікавилися "пластиком"

Понеділок, 31 травня 2010, 09:32

Антимонопольний комітет (АМКУ) почав розслідування діяльності платіжних систем в Україні.

Підставами стали заява "конфіденційного заявника" і депутатські запити, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в Українській асоціації банків-членів платіжної системи EMA.

Представники EMA були залучені для з'ясування "відсутності/наявності у діяльності платіжних систем ознак порушення конкурентного законодавства".

Запити в АМКУ направили народні депутати від блоку Литвина Сергій Павленко та від "НУ-НС" Оксана Білозір.

Реклама:

У матеріалах одного із заявників вказується, що платіжні системи Visa і MasterCard проводять приховані узгоджені дії, що стосуються всіх аспектів співробітництва з банками, зокрема у сфері тарифікації обов'язкових платежів (за маршрутизацію, авторизацію, кліринг операцій), і продовжують порушувати законодавство в частині неотримання дозволу АМКУ на такі узгоджені дії.

Компанії Visa і MasterCard, згідно із цими даними, займають монопольне становище на ринку платіжних карток - понад 85%.

За допомогою карт цих систем у 2009 році було проведено 91,3% внутрішньоукраїнських гривневих трансакцій, які банки змушені були сплатити в доларах США.

При цьому в 2006-2009 роках тарифи зросли у два-три рази, а девальвація гривні на 50-60% ще більше збільшила операційні витрати.

Вартість ліцензування банку як еквайра виросла з 50 тис. доларів до 250 тис. доларів, у той час як в інших країнах ця плата відсутня або не перевищує 10 тис. доларів.

У результаті в порівнянні з 2006 роком вартість обслуговування кожної гривні в обігу виросла до 2009 року на 50%, говориться в матеріалах.

Як відомо, аналогічне розслідування щодо платіжних систем в 2008 році почала Європейська комісія.

Вона порахувала, що компанії неправомірно збільшили ціни для споживачів, нічого не запропонувавши натомість.

У результаті MasterCard і Visa погодилися знизити оплату внутрішньоєвропейських платіжних операцій майже удвічі - до 0,2% від суми переказу за дебетовими картками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: