Україна може залишитися без російського вугілля

Вівторок, 25 травня 2010, 09:22

Холдинг "Євраз Груп", підконтрольний Роману Абрамовичу, обмежить поставки коксівного вугілля до України.

Таке рішення компанія ухвалила у зв'язку з аварією на російській шахті "Распадская", пише газета "Дело".

"Компанією була здійснена низка заходів щодо перенаправлення вугільних потоків", - повідомив виданню віце-президент "Євраз Груп" із зв'язків з громадськістю Олексій Агуреєв.

Керівництво холдингу запевняє, що українські активи групи (в Україні "Евраз" контролює п'ять підприємств) будуть забезпечуватися в повній мірі. Скорочувати поставки компанія має намір за рахунок інших споживачів в Україні.

Реклама:

"Проблема буде вирішуватися шляхом обмеження продажів на вільному ринку", - пояснює Агуреев.

На думку експертів, подібне рішення російської компанії збільшить дефіцит сировини в Україні.

Так, потреби у вугіллі і коксі основного українського металургійного активу "Євраза" - Дніпропетровського метзаводу ім. Петровського - становлять усього 30% від загальної кількості сировини, яку холдинг Абрамовича поставляє в Україну.

Решта ж вугілля йде на виробництво коксу на "євразівских" коксохімах для продажу таким підприємствам, як ММК ім. Ілліча і Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського, що входить в "ІСД".

Аналітики відзначають: проблеми торкнуться не тільки тих підприємств, які купують вугілля у "Євраза".

Шукати альтернативних постачальників доведеться всім українським металургам, які залежать від російських постачальників.

Через аварію на "Распадской" російський уряд має намір обмежити експорт вугілля, щоб у першу чергу забезпечити сировиною свій внутрішній ринок.

Так, віце-прем'єр російського уряду Ігор Сечін розіслав усім вугледобувним підприємствам листи з рекомендаціями обмежити експорт і орієнтуватися в першу чергу на постачання російським споживачам.

На ініціативу уряду вже відгукнулася "Северсталь", відмовившись від поставок на зовнішні ринки, що серйозно вдарить по українським металургам.

Як відомо, на частку "Воркутауголь", яке належить "Северстали", припадає близько 15,5% всього імпорту вугілля в Україну, основними споживачами якого є "АрселорМіттал Кривий Ріг" і Авдіївський коксохім, що входить в "Метінвест" Ріната Ахметова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!