Українські компанії страждають від шахрайств співробітників

Четвер, 20 травня 2010, 10:14

Чверть українських компаній постраждали від шахрайства своїх співробітників.

Про це йдеться в дослідженні Ernst & Young щодо розвитку корпоративного шахрайства, в яке вперше були включені дані по Україні.

Згідно з даними аудиторської компанії, серед 1406 інтерв'ю керівників компаній з 36 країн українських анкет було 25.

У порівнянні з попереднім опитуванням 2008 року аудитор виявив збільшення рівня корпоративного шахрайства - з 13% компаній, що виявили факти зловживань серед своїх співробітників, до 16%.

Реклама:

Старший менеджер групи розслідувань шахрайства та сприяння у спірних ситуаціях російського офісу Ernst & Young Андрій Новіков пояснює таке зростання впливом кризи.

"Багато співробітників очікують швидкого звільнення, тому в них знижується рівень корпоративної відповідальності. Крім того, важливим фактором для протидії корупції є недопустимість поєднання функцій, а в умовах кризи співробітники можуть виконувати ряд різних функцій, що розширює можливості для зловживань", - наголосив він.

Минулого року опитування представників українського бізнесу показало, що в 60% компаній не бояться незаконних дій співробітників. Але останні дані свідчать про те, що 24% респондентів вже зіткнулися з фактами шахрайства. Цей рівень майже вдвічі вище, ніж у компаніях Центральної і Східної Європи (14%).

 Найбільш законослухняні співробітники працюють в компаніях країн Близького Сходу, Австралії (по 8%) і Північної Америки (9%), найменш законослухняні - 21% - у Латинській Америці та Західній Європі.

Новіков зазначив, що особливістю розвинених країн є високий рівень фінансових порушень, наприклад, часто завищуються фінансові показники компаній перед IPO.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!