В Нацбанку передрікають стабільність гривні

П'ятниця, 14 травня 2010, 16:15

Курс гривні до долара в найближчі місяці може зберегтися на поточному рівні на тлі поліпшення ситуації з платіжним балансом і зростаючої потреби в гривневих ресурсах з боку економіки.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Курсова рівновага першого кварталу, яку намацав ринок, збережеться і в травні-червні. Підстави для цього сформувалися в економіці ... Мій прогноз на другий і третій квартал - стабільність на ринку", - сказав він.

"Валютний ринок зараз перебуває в тонусі, тому що в останні місяці отримав багато позитивних внутрішніх і зовнішніх сигналів. Дисфункцій у валютних трансакціях не спостерігається, і Нацбанк така ситуація влаштовує. Але це не означає, що центробанк розслаблений і не відстежує розвиток подій", - додав Литвицький.

Реклама:

За словами Литвицького, викуп значних обсягів валюти з ринку дозволяє Нацбанку задовольнити збільшення попиту на гривневі ресурси з боку зростаючої української економіки і населення, яке підвищило схильність до заощаджень.

"Попит на гривню з боку населення і бізнесу є основним мотивуючим фактором для присутності Нацбанку на валютному ринку. Крім того, це дозволяє поповнити валютні резерви і згладити коливання курсу. Тому ми продовжимо купувати валюту", - сказав він.

"Волатильність ринкового курсу дуже незначна. Економіка зростає, домінує приплив валюти. Експортна виручка йде по висхідній. Імпорт відстає, особливо в травні. Це вирівнює платіжний баланс. Думаю, в травні поточний рахунок майже бездефіцитний, а фінансовий - з профіцитом", - додав радник голови НБУ.

Як повідомлялося, з кінця лютого 2010 року Нацбанк регулярно скуповує валюту на міжбанківському валютному ринку, відновлюючи обсяг валютних резервів і протидіючи надлишковому посиленню гривні.

З початку року НБУ придбав на міжбанку понад 4 млрд. доларів, після того як в 2009 році він продав валюти на 10,4 млрд. доларів більше, ніж купив.

Ринковий курс гривні на міжбанку з початку року зміцнився на 0,6%, стабілізувавшись у квітні-травні на рівні близькому до 7,92 гривні за долар. Уряд очікує збереження курсу в 2010 році на рівні 8 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!