Раді подобаються податкові зміни для отримання 16 мільярдів

Вівторок, 11 травня 2010, 12:49

Верховна рада затвердила в першому читанні законопроект, яким уряд пропонує внести поправки до законів про оподаткування для одержання додатково до держбюджету 16,2 млрд. грн. щорічно.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Голова профільного парламентського комітету Сергій Терьохін повідомив, що до законопроекту вже направлені зауваження на 18 сторінках, а підготовлена порівняльна таблиця складається з 70 сторінок.

"Якщо говорити політично цинічно, то для опозиції було б найкращим прийняття законопроекту без правок, а потім місяць почекати", - заявив Терьохін.

Реклама:

Такими словами він виступив проти підготовки документа до другого читання за скороченою процедурою, однак до його думки більшість не дослухалася.

Основна критика законопроекту лунала через різке збільшення акцизів, що може призвести до скорочення легального виробництва, зростання чорного ринку та контрабанди, посилення повноважень податкових органів і втручання їх у трудові відносини.

Міністр фінансів Федір Ярошенко підкреслив, що прийняття законопроекту не повинно привести до зростання роздрібних цін.

За його словами, додаткові ресурси будуть спрямовані, значною мірою, на розвиток реального сектора, а нові ставки акцизів не будуть перевищувати їх значення в сусідніх країнах.

Представники коаліції також заявили, що Мінфін готовий прислухатися до багатьох зауважень до документа, зокрема відмовитися від пропозиції наділення податкових органів функціями контролю трудового законодавства.

Як повідомлялося, за розрахунками Кабінету міністрів, поправки до закону про податок на прибуток повинні додатково принести 4,5 млрд. грн., про податок на додану вартість - 6,9 млрд. грн.

Крім того, додаткові надходження від пропонованого урядом підвищення акцизів очікуються в розмірі 4,1 млрд. грн.

Законопроектом передбачається  з 1 січня 2011 року при оподаткуванні операцій із підакцизними товарами запровадження авансової сплати ПДВ разом зі сплатою акцизного збору у розмірі 20% суми акцизного збору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: