"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фахівці: Росія нищить Україну як експортера електроенергії

Субота, 1 травня 2010, 11:31

Україні загрожує можливість із експортера своєї електроенергії перетворитися тільки на транзитера, що призведе до скорочення виробництва електроенергії і падіння валютних доходів держави.

Про це сказали українські експерти, роз'яснюючи російський проект "Угоди між урядом Російської Федерації і урядом України про розширення стратегічної співпраці в області енергетики", пише тижневик "Дзеркало тижня"

Це пояснюють тим, що при встановленні вставок постійного струму на кордоні України з європейськими країнами Росія зможе організувати експорт власної електроенергії до Європи транзитом через українську енергосистему.

"В рамках угоди російська сторона пропонує спільне постачання електроенергії в треті країни, у тому числі з використанням вставок постійного струму, спільний маркетинг електроенергії в країни Балтії", - з'ясували опитані.

Реклама:

Як відомо, енергосистеми України, Росії, Білорусі і країн Балтії працюють паралельно, але не синхронізовані з європейською енергосистемою.

За словами експертів, росіяни вкрай зацікавлені у встановленні вставок постійного струму на кордоні України з європейськими країнами. Це один із шляхів організації постачань електроенергії з енергосистем України і Росії до Європи через об'єднання енергосистем вставками постійного струму.

"Вартість створення таких підстанцій на порядок менша, ніж витрати на модернізацію всієї енергосистеми. При цьому будівництво ВПС потребуватиме набагато менше часу, ніж модернізація національних енергооб'єктів", - пояснили фахівці.

Вони зазначають, що українській електроенергії вже вкрай важко конкурувати з російською на зовнішніх ринках, оскільки Росія спроможна забезпечувати дешевшим паливом і АЕС (тепловидільні збірки власного виробництва), і ТЕС (вугілля і газ).

"Наочним доводом цьому є боротьба України і Росії за ринки Молдови, Білорусі і країн Балтії, зокрема Литви, яку Україна програє. У майбутньому ситуація тільки погіршуватиметься", - передбачають експерти.

За їхніми словами, європейські компанії зацікавлені в імпорті дешевої електроенергії, і для них не має значення, де її виробляють. Тому вони лобіюватимуть питання транзиту дешевшої, ніж українська, російської електроенергії через нашу енергосистему.

Нагадаємо, що Росія вже зараз через одну з найбільших у світі вставок постійного струму "Виборг" потужністю 1400 МВт постачає електроенергію в енергосистему NORDEL - енергооб'єднання Фінляндії, Швеції, Норвегії і сходу Данії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!