"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Медведєв упевнений: попит на газ в Європі і далі зростатиме

П'ятниця, 9 квітня 2010, 17:58

Президент Росії Дмитро Медведєв упевнений, що попит на газ у Європі зростатиме.

Про це він заявив на церемонії початку будівництва морської частини газопроводу "Північний потік", повідомляє агентство "УНІАН".

"Незважаючи на те, що всі ми зараз займаємося екологією - це наш спільний курс, проводимо наради, конференції, - і незважаючи на те, що йде активний пошук альтернативних джерел енергії, попит на "блакитне паливо", і ми всі в цьому упевнені, в Європі зростатиме. І це закономірно", - сказав Медведєв.

За його словами, "Північний потік" є прикладом ефективної багатосторонньої співпраці в енергетиці і відкриває можливості для розвитку транснаціональної енергетичної інфраструктури, для спільної розробки газових родовищ.

Реклама:

"Будівництво "Північного потоку" - це не лише великий транснаціональний комерційний проект, але це ще і наш внесок у спільне вирішення екологічних і кліматичних проблем не тільки регіонального, але й глобального масштабу", - сказав Медведєв.

За його словами, була проведена безпрецедентна підготовча робота.

Медведєв запевнив, що зроблене все необхідне, щоб гарантувати надійність і безпеку проекту для навколишнього середовища, забезпечити відповідність цього проекту нормам національного і міжнародного екологічного права.

"Збільшення частки газу в енергетичному балансі Європи дозволить скоротити викиди забруднюючих речовин у навколишнє середовище, і без збитку для економіки, - що особливо важливо, і що я б хотів зайвий раз підкреслити, - без збитку для економіки досягати мети програми боротьби із змінами клімату", - додав він.

Окрім цього, Медведєв підкреслив, що "Північний потік" є ключовою ланкою у забезпеченні глобальної та європейської енергетичної безпеки.

"Він є дуже важливим, просто системним проектом у енергодіалозі Росії і Європейського Союзу, про що яскраво свідчить і присвоєння йому особливого статусу - статусу транс`європейської енергетичної мережі. Газопровід забезпечить надійне постачання паливом європейських споживачів, причому постачання за прийнятними, розумними цінами, і, звичайно, гарантує нас від деяких проблем, які пов`язані з недосконалістю діючої нормативної бази, зокрема щодо транзиту", - сказав Медведєв.

Як відомо, газопровід "Північний потік" (Nord Stream) має з`єднати Росію і Євросоюз через акваторію Балтійського моря від російського Виборга до німецького Грайфсвальда.

Проект реалізують "Газпром" і німецькі компанії E.ON і BASF.

Для будівництва газопроводу необхідна згода п`яти країн, через води яких він пройде - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії і Німеччині.

Проти проекту виступає низка країн Балтійського регіону, зокрема Естонія і Литва, мотивуючи це потенційною загрозою для екології.

Як очікується, перша нитка Nord Stream потужністю 27 млн. тонн газу на рік буде збудована до 2011 року, а друга, аналогічної потужності, - до 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!