Україні передрікають житлову кризу

Четвер, 8 квітня 2010, 10:07

Будівництво нового житла в Україні майже не ведеться, а лише закінчуються раніше початі проекти.

Спеціалісти попереджають, що такий стан справ в галузі за три - чотири роки обернеться житловою кризою, пише Deutsche Welle.

Зокрема, заступник генерального директора будівельної компанії Олексій Говорун наголошує, що нині на ринку залишилися лише великі гравці. Утім, навіть будівельні гіганти не беруться зараз за будівництво житла.

"За кілька років це вилізе. Ми не матимемо побудованих на первинному ринку об'єктів. І ситуація дуже нагадуватиме 1997 рік, коли буде недостатня кількість свіжих об'єктів як в частині житлової нерухомості, практично у всіх сегментах, так і нерухомості комерційної", - попереджає Говорун.

Реклама:

За його словами, для реалізації саме житлових проектів будівельні компанії потребують великого фінансування.

Через славнозвісну будівельну аферу "Еліта-центр" тепер українці не вірять в схему інвестування в будівництво, тому знайти кошти для початку зведення житлової нерухомості вкрай складно.

"В майбутньому, можливо, буде знайдений ефективний механізм фінансування будівництва. Зараз же важко залучити інвестора - приватну особу. У нас навіть у найкращі часи будівництво фінансувала компанія і одну третину ми продавали майнові права на перших етапах будівництва. Де я зараз можу знайти дешевий фінансовий ресурс? В банку під 18% річних? За три роки будівництва банк мене просто роздягне", - нарікає Говорун.

За оцінками експертів, нині в середньому по Україні один квадратний метр нового житла коштує 8-10 тис. гривень.

Однак навіть житло економ-класу сьогодні в Україні дозволити можуть собі одиниці, адже іпотечне кредитування нині не відновлене.

"Житло зараз абсолютно доступне лише тим, хто надає 100% оплати за нього. Якщо ж людина зорієнтована на отримання банківського кредиту, то таке житло для нього недоступне. По-перше, банк або не видає іпотечний кредит, або потенційний покупець відмовляється від іпотеки, оскільки зараз зависокі ставки і мінімальні терміни кредитування", - наголошує директор з маркетингу консалтингової компанії з нерухомості Володимир Степенко.

Лише за поновлення банківського кредитування іпотеки будівельна галузь зможе за два-три роки оговтатися від кризи і відновити обсяги будівництва.

Утім, з огляду на те, що повний цикл зведення нового житлового будинку складає до п'яти років, може датися взнаки дефіцит нового житла.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: