Акімова обіцяє три закони про безпеку продукції

Четвер, 29 квітня 2010, 21:15

Українське законодавство в галузі технічного регулювання, безпеки продукції та сертифікації незабаром буде серйозно покращено.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За її словами, відповідний пакет законопроектів уже підготовлений в рамках комітету з економічних реформ.

Акімова уточнила, що ідеться про три законопроекти, які виведуть українське законодавство на рівень міжнародних стандартів у цій галузі.

Реклама:

Зокрема, законопроект про загальну безпеку продукції описує рамки, яким чином буде здійснюватися перевірка продукції на безпеку.

За словами Акімової, він містить критерії перевірки і правила застосування цих критеріїв, обсяг інформації про безпеку і порядок доступу до неї.

"Другий законопроект - "Про ринковий нагляд і прикордонний контролі продукції при її ввезенні на територію України" - теж буде пов'язаний з тематикою, яким чином потрібно контролювати безпеку продукції, при цьому не посилюючи адміністративні бар'єри для бізнесу", - повідомила представниця Адміністрації президента.

Вона зазначила, що цим документом передбачено введення європейського принципу ринкового контролю, коли контролю піддається продукція, яка вже знаходиться на ринку.

"Перевірки виробника цієї продукції здійснюються тільки в тому випадку, якщо на ринку виявлено продукт, який не відповідає за якістю і несе ризики для здоров'я", - пояснила Акімова.

За її словами, за відсутність цього принципу Україну довго критикують міжнародні партнери, і його введення є важливою умовою створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Акімова додала, що спеціальний розділ документа присвячений усуненню дублювання функцій контролю органів виконавчої влади.

Вона повідомила, що третій законопроект - це поправки до законів з приводу стандартизації та обов'язкової сертифікації.

"Він розділяє систему технічного регулювання від системи державного регулювання і контролю за безпекою продукції, перш за все, в галузі харчових продуктів. І він припускає різке зменшення списку продуктів, які взагалі підлягають обов'язковій сертифікації", - пояснила його суть представниця Адміністрації президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!