"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Укрпромбанк намагається повернути кредити

П'ятниця, 23 квітня 2010, 10:54

Укрпромбанк вимагає притягнути до відповідальності власників та керівників дніпропетровських компаній "Арт Моторс" і "Імтрейд Груп", які сукупно залучили кредитів на 1,8 млн. євро і спробували ухилитися від виконання зобов'язань.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на прес-службу фінустанови.

Видання нагадує, що кредитний договір з оптовим торговцем морепродуктами "Імтрейд Груп" на 1 млн. євро банк підписав в 2006 році, оформивши як заставу нерухомість.

Кредит обслуговувався 3 роки, однак після початку кризи і на момент настання проблем у банку підприємство перестало розраховуватися.

Реклама:

У 2009 році Господарський суд Дніпропетровської області за позовом кредитора - компанії "Алвіста Інвест", якій "Імтрейд Груп" нібито не змогла виплатити за зобов'язаннями 228,59 тис. грн., почав процедуру банкрутства.

Підприємство було визнано банкрутом, після чого була відкрита процедура ліквідації.

Як пояснюють юристи банку, процедура вимагала проведення аудиту, податкової перевірки та повідомлення всіх відомих кредиторів, проте ліквідатор знехтував цими обов'язками.

"Згідно із законом, якщо основний боржник ліквідований, то і поручителі - майнові та фінансові - вважаються такими, що виконали свої зобов'язання. Фактично одним рішенням Господарського суду "Імтрейд Груп" була звільнена від виконання зобов'язань на 10 млн. грн.", - говорить в.о. начальника департаменту примусового стягнення проблемних активів Укрпромбанку Дмитро Здорний.

Паралельно таку ж схему після залучення кредиту в 800 тис. євро реалізувала і компанія "Арт Моторс" - торговець автомобілями, у якої виявилися спільні власники з "Імтрейд Груп" (згідно зі статутними документами - Юрій Опришко, Олександр Бірюков та Олександр Радченко).

Кредитор заявив про невиплату йому компанією 208 тис. грн., і Господарський суд Дніпропетровської області почав процедуру банкрутства, а потім ліквідував підприємство.

Оскільки багато факторів - синхронні терміни неплатежів і судових позовів, збіг власників - вказували на шахрайство, Укрпромбанк подав заяву до прокуратури Бабушкінського району Дніпропетровська, щоб притягати до кримінальної відповідальності керівників і власників компаній, повідомляє видання.

Крім того, банк подав касаційну скаргу на рішення Господарського суду про визнання компанії банкрутом та їх ліквідації.

Якщо рішення скасують, а підприємства будуть наполягати на статусі банкрута, процедура буде пройдена з нуля з урахуванням інтересів усіх кредиторів.

"Було дуже багато порушень у процедурі, в тому числі грубих і очевидних, тому ми високо оцінюємо свої шанси в цій справі. Паралельно свої висновки має зробити прокуратура, оскільки є підозра, що компанії заздалегідь розробили схему ухилення від зобов'язань", - пояснює Здорний.

Як відомо, банк уже має позитивний досвід вирішення подібних питань: у ході судового розгляду з будівельною компанією "Авіста Трейдинг", яка також намагалася ухилитися від виплат, два з трьох рішень судів були на користь банку.

Після надходження суми заборгованості до банку вона буде направлена до ліквідаційної комісії та згідно з чергою розподілена на виплату заборгованостей із зарплат, перед Національним банком та іншими державними установами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!