"Нафтогаз" залишився без ліцензії

П'ятниця, 23 квітня 2010, 10:40

НАК "Нафтогаз України" так і не одержала ліцензію на розробку найбільшого родовища - Сахалінського.

У четвер компанія "Девон", яка веде суперечку за право його розробки останні кілька років, заявила, що ще в лютому ліцензію отримала приватна компанія "Укрнафтобуріння", пише газета "Комерсант-Україна".

Як відомо, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №1095-р від 26 серпня 2009 року, ліцензія на Сахалінське родовище була передана "Нафтогазу" строком на 20 років.

Однак компанія досі її не отримала, заявив голова правління ЗАТ "Девон", створеного за участю польської PGNiG і "Нафтогазу", Анджей Дізманскі.

Реклама:

За його словами, компанія має у своєму розпорядженні інформацією про те, що 5 лютого ліцензію отримала компанія ЗАТ "Укрнафтобуріння".

"Компанія отримала цю ліцензію незаконно, більше того, вона не має навіть досвіду нафтогазовидобування і розвідувальних робіт", - стверджує Дізманскі.

У "Нафтогазі" підтвердили, що ліцензію компанія так і не отримала.

"Ми чули, що "Укрнафтобуріння" отримало дозвіл на розробку Сахалінського родовища. Але повну інформацію може надати Мінприроди", - зазначив директор департаменту видобутку газу та нафти НАК Богдан Крупський.

Видання зазначає, що ліцензію на розробку родовища у лютому видав колишній замміністра природи Іван Макаренко, який пізніше був звільнений за перевищення своїх повноважень - подібні документи мають право підписувати лише міністр і його перший заступник.

Після цього інциденту голова тодішнього уряду Юлія Тимошенко оголосила, що доручила Мінприроди повернути ліцензію "Нафтогазу".

"Зараз ми, по суті, не маємо права на ліцензію, тому що рішення Кабміну було оскаржено в суді", - зазначив Крупський. Хто оскаржував рішення, він не повідомив.

Подальше вирішення цього питання перебуває в компетенції Кабінету міністрів, впевнені в "Нафтогазі". Але Кабмін досі піднімав це питання.

"Все це буде вирішуватися в кабінеті президента Віктора Януковича. Кому скажуть віддати родовище, тому й віддадуть", - упевнений член парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима.

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області - найбільше в Україні.

Воно було відкрите в 1981 році, запаси газу становлять 15 млрд. кубометрів, газоконденсату - 1,7 млн. тонн, нафти - 1,7 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: