Видавці просять МВФ не вимагати введення ПДВ на книговиробництво

Вівторок, 20 квітня 2010, 13:10

Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів просить Міжнародний валютний фонд вилучити з проекту Меморандуму між МВФ та Україною вимоги щодо обкладання податком на додану вартість української книги.

Про це йдеться у відкритому листі асоціації за підписом її президента Олександра Афоніна до голови представництва МВФ в Україні Макса Альєра, повідомляє "Телекритика".

Вимога обов'язкового введення ПДВ на виробництво української книги як одна з умов подальшого кредитування України міститься в проекті Меморандуму між МВФ та Україною, оприлюдненому минулого тижня, нагадує видання.

Видавці наголошують, що податкова пільга для української книги є не стільки засобом фінансового чи економічного розвитку, скільки засобом виживання.

Реклама:

Тим паче, що, за їхніми даними, у 2009 році видавнича сфера виявилась у переліку галузей, які найбільше постраждали від кризи, втративши в обсягах виробництва 33% книжок за назвами і 35% за тиражами.

У разі введення оподаткування української книги у її нинішньому стані будуть створені протекціоністські умови для подальшого нарощування присутності імпортованої (в основному російської) книги на книжковому ринку України з подальшим його поглинанням нею.

Також згортатиметься виробництво власне української книги у нішах мистецькій, науковій, науково-популярній, підручників та посібників для вищої та загальноосвітньої школи.

Копія відкритого листа направлена до президента Віктора Януковича та прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!