"Нафтогаз" задумався про енергоефективність

Четвер, 25 березня 2010, 10:49

НАК "Нафтогаз України" має намір замінити компресорні агрегати на своїх об'єктах за рахунок цільових "зелених інвестицій".

Про це повідомив координатор проектів спільного здійснення НАК Сергій Горбатовський, пише газета "Комерсант-Україна".

Зокрема, за його словами, компанія планує придбати нові газотурбінні компресорні приводи у японської компанії Toshiba Mitsubishi Electronic Industrial Systems Corporation (TMEIC).

Нове обладнання буде закуповуватися на кошти, виручені державою від продажу Японії 30 млн. одиниць встановленої кількості парникових викидів (відповідає 1 т СО2).

Реклама:

Як заявляла раніше екс-прем'єр Юлія Тимошенко, у результаті цієї угоди в 2009 році на рахунки Держказначейства надійшло 3 млрд. гривень.

"Зараз готується до реалізації проект щодо заміни старих компресорних агрегатів на об'єкті в Бердичеві вартістю 65 млн. євро і терміном окупності близько 3,5 років. У результаті ми плануємо щорічно скорочувати викиди парникових газів на 2,75 млн. тонн", - уточнив Горбатовський.

За цією схемою НАК розраховує реалізувати 18 проектів, сумарно скоротивши викиди СО2 на 17 млн. тонн.

"Основний обсяг викидів припадає на 209 об'єктів газотранспортної системи. Спочатку ми планували співпрацювати з японськими компаніями за проектами спільного впровадження. Але у таких проектів більш довгий термін окупності і складна процедура реєстрації", - пояснив Горбатовський.

За його словами, Нацагентство екологічних інвестицій сформувало розширений список компаній, що претендують на держкошти.

"Пізніше в Нацагентстві був створений скорочений список п'яти пріоритетних заявок, до якого ввійшов "Нафтогаз". Ми зможемо отримати кошти на реалізацію проекту, коли буде затверджено бюджет на цей рік. Ми маємо намір претендувати на отримання цільових інвестицій і надалі", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!