Євросоюз готує нові правила для банків

Понеділок, 1 березня 2010, 11:36

Чиновники Європейського союзу підготували чергову версію законопроекту про регулювання банківської діяльності.

Законопроект спрямований на посилення вимог до капіталу в період сприятливих економічних умов для того, щоб полегшити існування банків під час кризи, пише The Wall Street Journal.

Єврокомісія оголосила про четвертий перегляд так званої Директиви про вимоги до капіталу (Capital Requirements Directive), яка встановлює правила достатності капіталу для всіх фінансових установ Євросоюзу.

Розглянуті зміни (всього їх запропоновано сім) включають обмеження на розмір кредитних коштів, які можуть залучати банки, обов'язкову мінімальну суму високоліквідних активів, які банки повинні мати на випадок збоїв у роботі фінансових ринків.

Реклама:

Крім того, директива у новій редакції рекомендує банкам збільшувати капітальні резерви у період сильної економіки, щоб компенсувати потенційні збитки під час спаду.

Єврокомісія також вимагає відмовитися від винятків із загальноєвропейських правил стосовно банківського капіталу, які зараз використовуються в окремих країнах ЄС.

Вважається, що ця вимога викличе найзапекліші дебати.

"Я хочу переконатися в ефективній реалізації міжнародних рішень. Подальше зміцнення стабільності фінансових установ є життєво важливим для нас, і ми повинні створити нові правила, щоб краще підготуватися до майбутніх криз" - заявив єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє, який відповідає за європейську політику з фінансового регулювання.

Всі внесені пропозиції вивчаються спільно з банківськими регуляторами, які входять до міжнародногог Базельського комітету з банківського нагляду. Також проводяться консультації з представниками фінансової галузі.

Передбачається, що Єврокомісія затвердить новий законопроект з банківського регулювання у другому півріччі 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: