Міжнародні експерти підготували економічні пропозиції для Януковича

Понеділок, 1 березня 2010, 10:15

У Вашингтоні, в Інституті міжнародної економіки імені Пітерсона, група незалежних експертів презентувала програму економічних реформ, яку, як вони вважають, новий президент України Віктор Янукович повинен виконати, щоб вивести країну з кризи.

Робота над підготовкою пропозицій почалася ще у вересні 2009 року, і у ній взяли участь понад 20 українських та іноземних економічних експертів, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на "Голос Америки".

Андерс Аслунд, відомий економіст, який давно займається вивченням питань української економіки, був співголовою експертної комісії, що підготувала пропозиції українському президентові.

На його думку, щоб провести необхідні реформи, в першу чергу в новому уряді має бути спеціальний орган, який буде займатися виключно реформами.

Реклама:

"Жодне міністерство в Україні не здатне здійснити великої реформи, тому що вони всі концентрують свою увагу на вирішенні поточних справ. Тому треба створити спеціальний орган, який би займався реформами. Ми назвали це комісією з реформ. І вона повинна бути створена в Кабінеті міністрів на рівні заступника прем'єр-міністра", - заявив Аслунд.

Колишня глава місії МФВ з питань України Джейла Пазарбашіоглу вважає, що Україна як держава буде економічно успішною, якщо почне поважати закони ринкової економіки.

"Для української влади однією з головних проблем є перехід від неефективної системи, де все субсидується державою, до системи, де тільки тим, кому потрібна допомога, надаються субсидії", - підкреслила вона.

"Буде важливо також розширити базу тих, хто в Україні платить податки. Податкова система повинна працювати. Податки в Україні дуже високі, але їх платять деякі суб'єкти. Схема єдиного податку також повинна бути переглянута і працювати ефективніше", - переконана Пазарбашіоглу.

У пропозиціях для нового президента міжнародні експерти виділили десять головних пунктів.

Серед них перші п'ять, як розповів Аслунд, вимагають негайної уваги.

"По-перше - реформа газової сфери, по-друге - треба щоб Національний банк був повністю незалежним, по-третє - дотримання темпів інфляції, по-четверте - формування збалансованого бюджету і по-п'яте - дерегуляція в бізнес-сфері", - відзначив він.

На його думку, головне - щоб президент ініціював проведення ключових реформ уже в перший рік при владі.

"Якщо ви не зробите це на початку, коли у вас сильна політичний мандат, ви ніколи цього не зробите", - сказав Аслунд.

Як повідомлялося, раніше президент Янукович розпорядився створити Комітет з економічних реформ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: