Українські агропромисловці пнуться в ЄС

П'ятниця, 5 лютого 2010, 19:01

Агропромислові компанії України нарощують свою присутність на ринках європейських країн.

Про це повідомляє видання "АПК-Інформ".

Черговим чинником, який сприяє даній тенденції, може стати дозвіл на ввезення в Євросоюз українського курячого м'яса.

На думку фінансового аналітика групи компаній "Сінком" Андрія Патіоти, є висока ймовірність того, що вже влітку 2010 року діючі обмеження буде знято.

Реклама:

Як повідомлялося, у травні 2010 року буде проведене повторна перевірка українських виробників продукції птахівництва фахівцями Гендиректорату Єврокомісії з охорони здоров'я і захисту прав споживачів.

Європейські експерти вже проводили інспекцію української курятини в червні 2009 року, однак тоді підсумки не призвели до допуску українського бізнесу на ринки ЄС.

"Зауваження в основному стосувалися не ведення бізнесу чи ставлення до тварин, що зазвичай особливо ретельно інспектується єврочиновниками, а законодавчих невідповідностей", - зазначає Патіота.

Можливе скасування заборони, на його думку, призведе до виділення Українському АПК квоти на ринку Євросоюзу в 100 тис. тонн курятини на рік. Загальна місткість ринку ЄС близько 12 млн. тонн.

Враховуючи щонайменше 25% різниці в цінах на продукт на українському і європейському ринках, це також сприятиме підвищенню рентабельності бізнесу.

Додатковою перевагою українських виробників, завдяки географічній близькості, є можливість поставок у країни ЄС дорогого свіжого охолодженого м'яса.

Американські та бразильські конкуренти вимушені займати нішу дешевшого замороженого м'яса, каже агроексперт.

Одним з найхарактерніших прикладів цієї позитивної тенденції називають будівництво холдингом "Миронівський хлібопродукт" нового агрокомплексу, який дасть змогу збільшити виробництво курятини до 770-780 тис. т замість теперішніх 340 тис. т.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!