Ющенко підписав закон щодо формування статутного капіталу банків

Понеділок, 22 лютого 2010, 11:51 -

Президент Віктор Ющенко підписав закон, яким усуваються протиріччя діючих норм Господарського кодексу та закону "Про господарські товариства" з нормами закону "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України" щодо формування статутних капіталів банків за рахунок державних бюджетних коштів.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Як повідомлялося, закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування статутних капіталів господарських товариств)" Верховна рада ухвалила 11 лютого.

Згідно з документом, забороняється використовувати для формування статутного фонду товариства "бюджетні кошти, кошти, отримані в кредит і під заставу, крім випадків, встановлених законом для банків та інших фінансових установ, а також випадків, передбачених законом "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів" протягом строку його дії".

Реклама:

Ці зміни вносяться до ст. 86 Господарського кодексу і ст. 13 закону "Про господарські товариства", чинна редакція яких передбачає заборону на використання бюджетних коштів для формування статутного капіталу господарських товариств, до яких належать і банки як акціонерні товариства.

У той же час діючий закон "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів" передбачає надання фінансової допомоги банкам (у тому числі з метою збільшення статутних капіталів), поповнення статутних капіталів державних банків та Державної іпотечної установи.

Крім того, згідно зі ст. 7 закону "Про банки і банківську діяльність", у законі про державний бюджет на відповідний рік передбачаються витрати на формування статутного капіталу державного банку.

Крім того, статтею 32 цього закону дозволяється використовувати бюджетні кошти для формування статутного капіталу банку, якщо такі кошти мають відповідне цільове призначення. Також закон передбачає, що фінансовий стан засновників-юридичних осіб щодо їх спроможності здійснити відповідні внески до статутного капіталу господарського товариства у випадках, передбачених законом, має бути підтверджений незалежним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан засновників-громадян має бути підтверджений декларацією про доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

Закон набирає чинності з дня його оприлюднення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: