Дефолт Держказначейства - не банкрутство?

Середа, 17 лютого 2010, 16:00

Експерти вважають, що технічний дефолт Державного казначейства України ще не означає його банкрутства.

Про це свідчить експертне опитування Інституту Горшеніна, повідомляє агентство УНІАН.

"Технічний дефолт не означає ні банкрутства, ні невиплати зобов'язань за кредитами, а ситуація, що склалася, є наслідком помилок нинішнього і попередніх урядів", - вважає професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка Зоряна Луцишин.

Зменшити ризик технічного дефолту, за її словами, можна, лише шляхом непопулярних заходів. Треба відмовитися від заборони інфляції, підняти ціни на енергоносії, реформувати оподаткування, а також суворо наглядати за використанням коштів чергового траншу МВФ, вважає експерт.

Реклама:

"Словосполучення "технічний дефолт" означає лише те, що в Держказначействі не вистачає грошей для поточної діяльності", - пояснює президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

А директор Департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик зазначив, що фінансова ситуація у державі стабільна і Нацбанк цілком контролює всю банківську систему.

"Щодо державних фінансів - очевидно, з новим урядом буде виправлено бюджетну політику і виведено, скажімо так, з кризової ситуації, що існує", - сказав Круглик.

Як повідомлялося, голова Рахункової палати Валентин Симоненко заявив про технічний дефолт Держказначейства і всієї системи державних фінансів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!