Греції вже пропонують вийти з єврозони

Неділя, 14 лютого 2010, 11:48

Серед європейських країн зростає невдоволення фактом, що країни єврозони стали заручниками безвідповідальної фінансової політики грецького уряду.

Про це передає радіо "Німецька хвиля".

Прем'єр-міністр Литви Андріус Кубіліус закликав за жодних обставин не давати грекам грошей. На думку литовського прем'єра, Афінам потрібно запропонувати добровільний вихід з єврозони.

Кубіліус заявив, що  "складні" країни мають покинути ЄС - Португалія, Іспанія та Італія, якщо вони негайно не скоротять свій бюджетний дефіцит.

Реклама:

"У багатьох південних країнах ЄС вважається цілком нормальним, коли тебе забезпечує держава", - дорікнув Кубіліус.

Радіослужба нагадує, що 2009 року Литва мусила вдатися до драконівських заощаджень - було врізано зарплати вчителям і лікарям, скорочено пенсії. Причина - вимога ЄЦБ, аби дефіцит бюджету не перевищував 3%. Сьогодні він становить 10%.

Відомо, що в рамках погодженої з Брюсселем антикризової програми Литва має до 2012 року вкластися у норми єврозони, або ж під загрозою опиниться давня мета Литви - запровадити євро.

Через кризу в Литві запуск в обіг євро відклали до 2014 року. Тим часом, нагадує радіостанція, країни, які вже в зоні євро, продовжують залазити в борги. Приміром, у Греції дефіцит бюджету сягає майже 13%.

Як повідомлялося, На днях глави держав і урядів ЄС на саміті у Брюсселі фактично дали гарантії уряду Греції, пообіцявши підстрахувати країну у разі подальшого погіршення ситуації.

Ще 20 січня міністр фінансів Греції Йорґос Папаконстантіну, заперечив припущення, що країна може постати перед необхідністю повернутися до національної валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!