НБУ допоможе уряду оплачувати газ?

Четвер, 11 лютого 2010, 15:26

Національний банк готовий продовжити підтримку урядових розрахунків за імпортований російський газ, але лише в рамках своєї монетарної програми.

Про це повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ не буде оплачувати борги, в тому числі й "Нафтогазу", якщо це суперечитиме нашим уявленням про те, наскільки можемо дозволити розширення монетарної пропозиції", - сказав він.

Радник пояснив, що Нацбанк готовий продавати уряду необхідну валюту для розрахунків за енергоносії, але він проти системної оплати Кабміном цієї валюти за рахунок гривневих ресурсів, отриманих в результаті монетизації ОВДП.

Реклама:

За його словами, на збереження існуючого механізму оплати за газ може негативно відреагувати МВФ, і можлива затримка з виділенням чергового траншу.

Разом з тим радник голови НБУ підкреслив, що НБУ має в своєму розпорядженні достатньо валюти для забезпечення своєчасних зовнішніх розрахунків. Міжнародні резерви 10 лютого 2010 року становили 24,077 млрд. дол.

"Теоретично, вистачить резервів на весь рік, якщо триватиме співпраця з МВФ і будуть заходити прямі інвестиції", - відзначив Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!