Фірташ може повернути втрачене

Вівторок, 19 січня 2010, 09:14

Економічна колегія Центрального суду Будапешта за позовом фірми Mabofi Holdings Ltd у понеділок визнала недійсним рішення Угорського енергетичного офісу (ВЕО) від 29 квітня 2009 року про затвердження угоди про придбання компанією Rosgas 100% власності в фірмі Emfesz KMT.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на повідомлення суду.

В обгрунтуванні свого рішення суд заявив, що ВЕО порушив юридичні норми, оскільки не просив необхідні для прийняття рішення, згідно із законом, "довіреність від продавця на ім'я особи, яка підписала угоду, що уповноважує її передавати частку власності, а також документи, що підтверджують відносини власності, і схему управління Rosgas".

Суд прийняв рішення, щоб ВЕО повторно розглянув операцію продажу активу з урахуванням нових фактів.

Реклама:

Відразу ж за підсумками розгляду справи Реєстраційний суд Будапешта прийняв рішення про виключення Rosgas з реєстру акціонерів Emfesz.

Компанія Emfesz була зареєстрована у вересні 2003 року зі статутним капіталом 2,5 млн. доларів.

Вона реалізує 3,5 млрд. кубометрів газу на внутрішньому ринку Угорщини. Ринкова вартість оцінюється в 800 млн. доларів.

До весни 2009 року Emfesz належала компанії Mabofi, підконтрольній Дмитру Фірташу.

У квітні, після того як RosUkrEnergo за рішенням "Газпрому" була позбавлена російського газу і перестала бути його постачальником до України, Угорщини і Польщі, глава Emfesz - юрист Іштван Гоці - провів операцію з продажу компанії швейцарській Rosgas за 1 долар. На початку травня ВЕО зареєстрував операцію.

Після цього Mabofi, представники якої стверджували, що операція проведена незаконно, подала в будапештський суд першої інстанції вимогу про її розірвання.

22 червня суд відмовив Mabofi, але 18 січня суд другої інстанції підтримав її вимоги.

Бенефіціари Rosgas ніколи не розкривалися. Джерело на угорському газовому ринку стверджує, що серед них є "Газпром". За версією іншого джерела, Rosgas підконтрольний угорській нафтогазовій компанії MOL.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!