Росія не надасть Білорусі "нафтових" пільг

П'ятниця, 15 січня 2010, 17:35

Федеральна митна служба (ФМС) РФ стягуватиме 100% експортного мита при поставках до Білорусі нафти і нафтопродуктів.

Про це йдеться в телеграмі ФМС Росії російським митним управлінням, повідомляє агентство "Інтерфакс".

"При митному оформленні нафти та окремих категорій товарів, вироблених з нафти, що вивозяться з території РФ в Білорусь з 1 січня 2010 року застосовувати ставки вивізних митних зборів, встановлених урядом РФ 25 грудня 2009" - йдеться в телеграмі.

Експортне мито на нафту в РФ з 1 січня 2010 року становить 267 доларів за т. Мито на світлі нафтопродукти становить 192,2 долари за т, на темні - 103,5 доларів за т.

За даними Белстату, імпорт нафтопродуктів з РФ за січень-жовтень 2009 року склав майже 3 тисячі т, що на 54% більше в порівнянні з таким періодом 2008 року.

За звітний період середня ціна імпорту тонни нафтопродуктів із РФ склала 317 доларів, що на 54% менше, ніж у січні-жовтні 2008 року.

Середня ціна експорту нафтопродуктів з Білорусії - 430 доларів за тонну.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в середу направив президенту РФ Дмитру Медведєву листа з викладом позиції білоруської сторони з питання постачання нафти.

Реклама:

У ньому йдеться: "Ще 10 грудня 2009 в ході засідання Вищої Держради Союзної держави Білорусь і Росії президентами двох країн була досягнута домовленість, що протягом перших двох-трьох місяців 2010 року нафта постачатиметься до Білорусі безмитно, і за цей час сторони погодять умови подальших постачань".

Однак згодом, наголошує Лукашенко, Росія відмовилася від напрацьованих домовленостей і висунула неприйнятні для Білорусі умови.

Як повідомлялося, Росія і Білорусь не можуть домовитися про постачання нафти в західному напрямку ще з початку січня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: