Найменші в Європі зарплати – українські

Четвер, 14 січня 2010, 18:03

Нижчих зарплат, ніж в Україні, немає в жодній європейській країні. 

Про це заявила директор Інституту демографії Елла Лібанова, передає "Радіо Свобода".

З її слів, у жовтні 2008 року середня зарплата українця становила 1917 гривень на місяць, а у жовтні 2009 року - 1950. Це приблизно 246 доларів.

Для порівняння, у Латвії середня зарплатня становить 575 доларів, у Польщі - 1,2 тис. доларів, у Франції - 5,5 тис. доларів.

Реклама:

"Економічна криза, стрімке падіння курсу гривні, а також намагання у таких умовах заморозити зарплати. Як наслідок українець у середньому заробляв торік лише на 33 гривні більше, ніж позаторік", - підсумувала Лібанова динаміку 2008 і 2009 років.

Реальні доходи, звісно, більші, якщо врахувати зарплати "у конвертах", але і з ними українці одержують грошей найменше в Європі, впевнена демограф.

Вона додала: "Навіть, якщо брати з урахуванням цін, то все одно виходить, що програємо. Скажімо, Польща та Угорщина пішли на різке підвищення зарплати і це було чинником економічного розвитку. В нас ні того не було, ні зростання продуктивності".

Щодо великого затінення економіки загалом і розміру зарплат зокрема, Лібанова не вірить, "що на великому підприємстві, де працює декілька тисяч працівників, хтось піде на зарплату "в конвертах".

Відтак, середня заробітна плата, на її погляд, більш-менш віддзеркалює стан справ.

З науковцем не погоджується Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, бютівець Сергій Терьохін.

Він переконує, що "справжні доходи людей складаються приблизно на дві третини із зарплати і на третину - з інших доходів".

В цій третині, вважає депутат, і знаходяться люди, які формально є найманими працівниками, але насправді заробляють собі на життя іншими способами.

На відміну від зарплат, українські ціни повністю можна порівняти з цінами в інших незаможних державах континенту, а в аспектах, які стосуються житла, готельного бізнесу тощо, вони є навіть вищими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: