На АЗС уже рік не перевіряють якість пального

Понеділок, 28 грудня 2009, 10:10

В Україні вже рік не перевіряють якість нафтопродуктів.

Про це заявив директор департаменту споживчої політики та реклами Держспоживстандарту Павло Пастушенко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Цього року ми не маємо можливості перевіряти якісні показники нафтопродуктів тому, що держава, на жаль, цього року не виділила кошти на проведення лабораторних досліджень", - сказав він.

За словами Пастушенка, перевірки заправок проходять регулярно, але в основному за такими показниками, як відсутність необхідних документів, достовірної інформації про АЗС, порушення правил роздрібної торгівлі.

Реклама:

Чиновник поінформував, що в 2009 році в Україні перевірили близько півтори тисячі АЗС і майже в 800 випадках знайшли порушення.

"Дійсно, забезпечити якість продуктів у роздрібній мережі можна лише використовуючи механізм відбору та випробування зразків у відповідних лабораторіях, які мають на це право. Тому що бачите: навіть якщо ми не відбираємо зразки, так і то більш ніж на 57% перевірених АЗС є порушення", - сказав він.

За словами чиновника, якщо в бензині виявлять перевищення вмісту сірки, ароматичних вуглеводнів, бензолу або занижене октанове число, його повинні зняти з продажу, оскільки такий бензин шкодить як автомобілів, так і навколишньому середовищу.

Перевірити якість пального можна і за власною ініціативою, зазначив Пастушенко.

Але щоб результати дослідження мали юридичну силу, треба звернутися до Держспоживстандарту, заплатити за лабораторний аналіз і перевіряти продукт лише у присутності його виробника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: