Цукровики обіцяють стабілізацію цін до кінця року

П'ятниця, 6 листопада 2009, 17:54

Відпускна ціна на буряковий цукор стабілізується на рівні 6,4-6,5 гривень за кілограм до кінця року.

Про це заявили в Національній асоціації цукровиробників "Укрцукор", повідомляє агентство "УНІАН".

"Відпускна ціна на цукор в середині грудня повинна стабілізуватися на рівні 6,4-6,5 гривень за кілограм, тому що цукор-сирець, який приїде в Україну, коштуватиме 6,3 гривень за кілограм. Якщо сьогодні цукрові заводи продають цукор дешевше - по 6-6,1 гривень за кілограм, оскільки потрібно купити газ, то, як тільки завершиться робота заводів, ціна повинна стабілізуватися на такому рівні. А якщо ми дуже піднімемо ціну на цукор, до нас приїде бразильський, білоруський цукор, і він буде тримати ціну на рівні 6,5 гривень за кілограм", - пояснили в асоціації.

На думку фахівців асоціації, така ціна буде триматися "десь до березня", а далі можуть бути зміни в залежності від того, як буде виконуватися тарифна квота на ввезення цукру-сирцю в Україну.

Реклама:

При цьому, за даними асоціації, собівартість виробництва бурякового цукру в 2009 році складає близько 5,4-5,5 гривень за кілограм.

"При первинних підрахунках були показники нижче, однак у вересні не було дощів, і замість 500 центнерів з гектара більшість компаній зібрала по 250-270 центнерів з гектара, тобто, половину врожаю, внаслідок чого суттєво підскочила ціна на цукровий буряк і виросла собівартість виробництва цукру", - додали в асоціації.

Як повідомлялося, виробництво цукру в Україні в 2008/2009 маркетинговому році знизилося на 15% - до 1,575 млн. тонн. У минулому сезоні було прийнято на переробку 12 млн. 535 тис. тонн цукрових буряків. Середня врожайність цукрових буряків склала 355 центнерів з гектара. Ємність українського ринку цукру фахівці оцінюють у 2-2,2 млн. тонн.

При вступі до СОТ Україна взяла на себе зобов'язання ввозити щорічно за квотою 260 тис. тонн тростинного цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: