"Титану України" готують "приватну" альтернативу

Понеділок, 30 листопада 2009, 10:46

Найбільші китайські металургійні компанії Kunming Iron&Steel Group і Huaxia Special Metalls Group ведуть переговори з українськими виробниками титанового прокату.

Основна мета, яку переслідує китайська сторона, - купівля в України технологій, що дозволяють виробляти прокат з титанової губки, а також створення СП для його виробництва, пише газета "Дело".

В українських компаніях інформацію про те, що до них зверталися представники китайських тютюнових виробників, підтверджують.

"Зараз ведуться переговори по створенню нових електронно-променевих печей і спільне виробництво титанового прокату", - заявили виданню представники найбільшого в Україні виробника титанових злитків - компанії "Антарес".

Реклама:

Озвучити суму, яку Китай готовий заплатити за українську технологію, на заводі відмовилися.

За інформацією видання, вартість однієї печі складає від 5 млн. доларів до 12 млн. доларів залежно від комплектації. Загальна ж сума впровадження технології на виробництві оцінюється в 40-50 млн. доларів.

Українські приватні компанії зацікавлені в тому, щоб, по-перше, мати доступ до сировинної бази Китаю - у цій країні перебуває близько 40% світових запасів титану. По-друге, співпраця з Китаєм - це можливість залучити інвестиції в розвиток свого бізнесу, який експерти характеризують як дуже перспективний: титан використовується в стратегічно важливих для провідних країн світу галузях - авіабудуванні та аерокосмічній галузі.

Проте, на думку експертів, основною причиною, що спонукала вітчизняні підприємства вести переговори з Китаєм, стало прагнення позбавитися від державної монополії на основну сировину для виробників титану - титанової губки.

Сьогодні її основним виробником є державний Запорізький титаномагнієвий комбінат. По суті, підприємство є монополістом на українському ринку, що дозволяє йому диктувати свої умови поставок сировини, а це далеко не завжди влаштовує приватні компанії.

Ціни на китайську титанову губку сьогодні нижчі від українських. У Китаї за тонну губки вимагають 5-6 тис. доларів, на запорізькому підприємстві - 7 тис.

До сьогоднішнього дня єдиною проблемою, що заважає домовитися з виробниками титанової губки в Китаї, була специфіка ринку: кількість виробників дуже обмежена, і всі постачання продукції законтрактовані на кілька років вперед.

Тепер, очевидно, бажаючи отримати українські технології виробництва титанового прокату, китайські компанії будуть готові йти на поступки українцям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: