Нацбанк радить не випускати проблемних позичальників з країни

Вівторок, 3 листопада 2009, 17:11

Національний банк України рекомендує банкам домагатися блокування виїзду з країни недобросовісних позичальників.

Про це ідеться у листі НБУ до учасників ринку.

"У разі звернення банків до судів з позовами про стягнення кредитної заборгованості з клієнтів-фізичних осіб рекомендуємо скористатися правом забезпечення таких позовів шляхом подання до суду відповідних заяв", - вказується в листі НБУ.

У ньому пояснюється, що, згідно зі ст. 151 Цивільного процесуального кодексу України, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову, зокрема, шляхом винесення постанови про тимчасове обмеження боржників у праві виїзду за межі країни.

Реклама:

НБУ також зазначає: правові підстави для тимчасового обмеження громадян у праві виїзду за кордон визначені ст. 6 закону про порядок виїзду і в'їзду в Україну.

При цьому ст. 20 закону про Державну прикордонну службу органам цієї служби надано право не пропускати через державний кордон осіб за мотивованим письмовим рішенням суду і правоохоронних органів.

"Тимчасове обмеження громадян України у праві виїзду за кордон у разі невиконання ними кредитних зобов'язань здійснюється за рішенням суду або відповідно до постанови прокурора, прийнятому на підставі ст. 98-1 Кримінально-процесуального кодексу України", - додається в листі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!