Росія підписала з Європою пакт про невідключення

Вівторок, 17 листопада 2009, 08:54

Росія і Євросоюз підписали меморандум про механізм раннього попередження конфліктних ситуацій в енергетиці.

Документ розширюється на поставки газу, нафти та електроенергії, а також передбачає гру на випередження надзвичайних ситуацій, пише видання "Ведомости".

Механізм буде важелем запобігання скороченню або зупинки постачань енергоносіїв до Євросоюзу, заявив єврокомісар Андріс Пієбалгс.

Документ став першою письмовою відповіддю ЄС на припинення поставок російського газу до Європи через конфлікт з Україною минулої зими. Досі все обмежувалося усними заявами.

Реклама:

Енергокриза, що сталася в січні, завдала шкоди постачальникам, транзитерам і споживачам, відзначив Пієбалгс.

"Ми повинні зробити все, щоб подібні ситуації ніколи не повторювалися", підкреслює він.

Меморандум потрібен, щоб заспокоїти Європу, вважає радник прем'єр-міністра України Олександр Гудима.

"Діалог між Росією та Україною залишається напруженим", - відзначає він.

Документ підписано напередодні саміту Росії і ЄС в Стокгольмі. Від президента Дмитра Медведєва чекають політичних гарантій, що нові газові війни між Москвою і Києвом не призведуть до повторення перебоїв з поставками.

Представник Міненерго відмовився надати підписаний Шматко меморандум, пославшись на обмеження протоколу. Текст стане політичною заявою і буде оприлюднено на саміті в середу президентом, пояснив співробітник міністерства.

До цих пір у Європи не було жодних гарантій, що відключення не повторяться, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Але таких гарантій не з'явилося, вважає він: у Росії немає зобов'язань не проводити відключення, вона лише пообіцяла своєчасно проінформувати про це.

До того ж меморандум не має юридичної сили.

"Цей меморандум не є міжнародним договором або іншим юридично зобов'язуючим документом і не створює прав і зобов'язань, регульованих міжнародним правом", - наголошується в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!