Інвестфонди втрачають останніх клієнтів

Середа, 14 жовтня 2009, 10:50

Всупереч 20-процентному зростанню фондового ринку у вересні, відтік коштів з відкритих інвестиційних фондів продовжився.

З фондів минулого місяця виведено 1 млн. грн., а за дев'ять місяців - 100 млн. грн., пише видання "Комерсант-Україна".

Українська асоціація інвестиційного бізнесу повідомила, що у вересні вартість чистих активів (ВЧА) 31 відкритого інвестиційного фонду зросла на 4,62%, або 10,03 млн. грн. - до 226,86 млн. грн.

Це найбільший приріст з лютого 2008 року, коли ВЧА фондів зросла на 22,24 млн. грн. Позитивний результат був досягнутий за рахунок активного зростання фондового ринку - за місяць індекси ПФТС та "Української біржі" підвищилися на 17,94% і 16,28% відповідно.

Незважаючи на зростання вартості чистих активів, приплив коштів у відкриті ІСІ (інститути спільного інвестування) знову був негативним. За вересень інвестори вилучили з фондів 962 тис. грн., а з початку року - 100 млн. грн.

"З банків вилучили 100 млрд. грн. - люди боялися, що від банків нічого не залишиться. Те ж саме відбувалося з фондами", - говорить управляючий директор КУА Dragon Asset Management Андрій Золотухін.

Директор КУА "Гарантія Інвест" Ігор Сірик стверджує, що вкладники вилучали кошти і з метою інвестування в єврооблігації.

Частково відхід інвесторів з фондів був викликаний їх бажанням самостійно торгувати цінними паперами шляхом інтернет-трейдингу, говорить Сірик.

Реклама:

"Останнім часом почастішали скарги на неякісне обслуговування керуючих відкритими фондами, де багато неліквідних акцій, куплених за завищеними цінами, і людині більш вигідно вийти з фонду й вкластися в реальні акції", - упевнений експерт.

Тільки на "Українській біржі" на 13 жовтня через інтернет-трейдинг торгувало понад 900 фізичних осіб. Ще на кінець червня їх було 483 людини, а на кінець вересня - 754.

За оцінкою Андрія Золотухіна, в окремі дні 30-50% обсягу торгів на "Українській біржі" припадає на фізичних осіб.

Але нова стратегія українських громадян так само, як і інвестування через фонди, має ризики. Ігор Сірик вважає, що користувачі інтернет-трейдингу поки ще мало професійні в порівнянні з іншими учасниками ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!