Москва, Мінськ та Астана знову ідуть до ВТО разом

П'ятниця, 25 вересня 2009, 17:56

Росія, Білорусь і Казахстан погодили єдиний митний тариф, схвалили проект митного кодексу, а також затвердили директиви переговорної групи щодо спільного вступу до Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це заявив віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов по завершенні переговорів у рамках митного союзу в Алма-Аті, повідомляє агентство Reuters.

"Ми схвалили єдиний митний тариф. Ми зняли всі наявні розбіжності. І можемо говорити, що ця робота завершена. Ми сьогодні розглянули проект митного кодексу", - сказав він.

За словами чиновника, остаточні документи будуть підписані в листопаді в Мінську під час засідання міждержради главами держав-членів митного союзу.

Реклама:

Крім того, як сказав Шувалов, під час засідання робочої групи в Алма-Аті були затверджені "директиви нашої переговорної групи зі вступу Росії, Казахстану та Білорусі до СОТ".

"І Казахстан і Білорусь і Росія повинні бути членами СОТ. Ми говоримо відразу від імені всіх трьох держав. Вважаємо, що такий механізм швидше приведе нас до членства в СОТ. Ми зустріли розуміння з боку США. Будемо далі активно працювати (з підготовки до вступу до СОТ). Протягом цього року і протягом 2010 року", - сказав Шувалов.

Як відомо, митний союз передбачає відсутність митниці на кордонах між країнами-учасницями, а також спільну ставку мит і єдину систему нетарифного регулювання зовнішньої торгівлі.

Раніше уряди трьох країн домовилися ввести в дію єдиний тариф і створити митний союз з 1 січня 2010 року із завершенням всіх необхідних процедур до 1 липня 2011 року.

Угода про митний союз була підписана в жовтні 2007 року в рамках більш широкого економічного об'єднання колишніх країн СРСР - ЄврАзЕС. При цьому сторони угоди зберегли за собою право застосовувати захисні, антидемпінгові і компенсаційні заходи, а також забороняти і обмежувати імпорт або експорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: