На Банковій передрікають ревальвацію гривні

Вівторок, 15 вересня 2009, 08:55

У секретаріаті президента вважають, що може відбутися ревальвація національної валюти.

Про це в ефірі 5 каналу заявив керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату Роман Жуковський.

"По тому стану імпорту та експорту, який ми спостерігаємо, то об'єктивно може відбутися ревальвація гривні", - сказав він.

"Той курс, який ми зараз спостерігаємо, то на нього тисне саме та готівка, яка видається громадянам і яку вони, спостерігаючи відсутність єдиної позиції по курсу, бажають обміняти на валюту", - вважає Жуковський.

Реклама:

Крім того, коментуючи ухвалений на засіданні уряду проект держбюджету-2010, Жуковський заявив, що "урядом фактично проігноровані всі пропозиції президента".

"Була частково врахована позиція, щоб не допустити підвищення податкового навантаження на бізнес", - наголосив він.

"Найбільше зауважень викликало наступне: бюджетом передбачається дефіцит 46 мільярдів гривень, водночас державний борг знову зростає вдвічі. Таким чином, планується запозичити більш як на 100 мільярдів гривень коштів, використання яких незрозуміле і невідоме", - сказав Жуковський.

Також представник секретаріату заявив, що "перевищено рівень дефіциту, який глава держави вважає безпечним". "Президент наполягав, щоб передбачити його 3% ВВП, натомість урядом пропонується збільшити його до 4%", - зазначив він.

Жуковський наголосив, що "є ризики невиконання по доходній частині бюджету (цього року) і це пояснює, чому потрібно закладати такий рівень зростання боргу".

"У цьому році недонадходження покривалися за рахунок боргових запозичень і майже 20% витрат у цьому році покрито за рахунок дефіциту", - заявив керівник служби.

Він наголосив, що рівень дефіциту держбюджету зараз складає 18 мільярдів гривень.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!