Депутати штовхають Нацбанк до емісії?

П'ятниця, 11 вересня 2009, 09:17

Рада Національного банку України у четвер схвалила пропозиції правління НБУ щодо прогнозу прибутку в 2009 році на рівні 600 млн. гривень.

Про це заявив голова ради Нацбанку Петро Порошенко, пише газета "Комерсант-Україна".

"На 1 вересня різниця між доходами і витратами НБУ склала 672 млн. гривень. З огляду на високі ризики в IV кварталі через кризу, ми схвалили прогноз перевищення доходів над витратами НБУ - близько 600 млн. гривень цього року", - сказав Порошенко.

"Скорочення відбулося через необхідність резервування коштів під кредити, взяті урядом у 1993-1996 роках на суму 1,1 млрд. доларів", - пояснив він.

Реклама:

За словами Порошенка, НБУ сформував 60% резервів під ці позики, але найближчим часом ця заборгованість може бути оформлена цінними паперами, після чого необхідність резервування відпаде.

Прогнозний прибуток центробанку в 2010 році - 4 млрд. гривень.

Затверджені цифри означають, що НБУ не зможе виконати заветований президентом закон, який зобов'язує центробанк перерахувати 2009 року авансовими платежами до держбюджету 9,8 млрд. гривень свого прибутку на фінансування Євро-2012, зазначає видання.

"Верховна рада має право встановлювати такі норми, і, якщо закон буде прийнятий, Нацбанк буде його виконувати. У держбюджеті вказуються прогнозні показники, а Нацбанк перерахує кошти до бюджету, виходячи з реалій", - прокоментував цю ситуацію Порошенко.

"Я не буду коментувати той факт, що в разі прийняття такої редакції ми можемо змінити позицію щодо фінансування Фонду гарантування вкладів фізосіб і фінансування забезпечення ліквідності банківської системи. Якщо прибуток Нацбанку за перше півріччя чи за три квартали буде вилучена, то в 2010 році будуть збитки. Нацбанк повинен буде отримати ці гроші з бюджету", - додав він.

Однак депутати, які входять до Ради НБУ, незважаючи на визнання факту відсутності у Нацбанку прибутку, продовжують підтримувати ідею фінансування Євро-2012 - вже фактично за рахунок емісійних 9,8 млрд. гривень.

"Зараз всі банки звертаються до НБУ за реструктуризацією рефінансування. Але закон проголосований, і це була воля кількох політичних партій. Одночасно ці гроші не ввійдуть на ринок - будівельні проекти не зможуть освоїти за один день майже 10 млрд. гривень ", - говорить член Ради НБУ, депутат Партії регіонів Василь Горбаль.

За словами члена ради НБУ, депутата БЮТ Юрія Полунєєва, рада не остаточно схвалила прогноз: "Це дані на 1 липня. Якщо питання боргу уряду перед НБУ буде зняте, то прибуток буде не 600 млн. гривень, а більше 5 млрд. гривень. Проекти, які фінансуватиме НБУ, дуже важливі для України".

Як повідомлялося, 21 серпня Верховна рада 384 голосами повторно проголосувала за поправки до держбюджету-2009, які передбачають виділення 9,8 млрд. гривень доходів Національного банку України на фінансування програм з підготовки до Євро-2012, подолавши таким чином вето президента.

9 вересня Віктор Ющенко повторно застосував право вето до цього закону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!