Імпорт легкових автомобілів впав на 96%

Вівторок, 4 серпня 2009, 16:40

За останні п'ять місяців імпорт легкових автомобілів до України впав на 96%.

Про це заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, пише газета "Дело".

За його словами, практично всі автомобілі, які сьогодні реалізовують салони, були ввезені до України ще до введення 13-відсоткової митної надбавки.

"Якщо ми будемо імпортувати авто зараз, то ми змушені будемо підняти ціни для населення", - говорить Назаренко.

Реклама:

І це, за його словами, ще більше ускладнить ситуацію з продажем, адже в порівнянні з 2008 роком, через недоступність кредитів, продаж і так знизилася майже на 80%.

Назаренко прогнозує, що у разі, якщо надбавку залишать ще на півроку, то в Україні почне розвиватися так званиа "збірка" авто, яка не обкладається митом. Або ж ринок займуть "легковики, які збирають у Росії: ВАЗи, BMW, зібрані в Калінінграді, московські Renault, і тому подібні".

Адже надбавка впроваджена лише на легкові автомобілі з країн Європейського союзу, Америки та Японії.

А ще в цій ситуації може виграти український автовиробник, вважає голова асоціації імпортерів.

Як відомо, починаючи з 6 березня 2009 року в Україні вступив в чинність закон, який вводив 13-відсоткову надбавку до митних ставок ввізного мита терміном на 6 місяців.

Пізніше Кабмін скасував дію цієї надбавки при імпорті всіх товарів, крім автомобілів і холодильників, і схвалив законопроект, який передбачає скасування цієї надбавки.

Днями Генеральна рада Світової організації торгівлі затвердила звіт Комітету з обмежень платіжного балансу СОТ, згідно з яким введення в Україні 13-відсоткової надбавки до митного мита не може бути виправданим погіршенням платіжного балансу і суперечить правилам СОТ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: