Україна відновила експорт електроенергії до Польщі

П'ятниця, 28 серпня 2009, 10:24

Держпідприємство "Укрінтеренерго" з 1 вересня відновлює комерційні поставки електроенергії до Польщі.

Про це в п'ятницю повідомив директор "Укрінтеренерго" Валентин Бондаренко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Постачання електроенергії на адресу компанії Zomar SA (Польща) було призупинено в червні поточного року.

"Поновлення експорту української електроенергії до Польщі стало можливим завдяки постійній роботі "Укрінтеренерго" з польським контрагентом в знаходженні взаємоприйнятного варіанту здійснення таких поставок, з урахуванням зростання цін на електроенергію на внутрішньому ринку цієї країни та девальвації національної валюти", - сказав він.

Реклама:

Бондаренко зазначив, що з початком економічної кризи ціни на електроенергію на європейських ринках, у тому числі на польському, значно знизилися, на відміну від оптової ринкової ціни на електроенергію в Україні, яка "має тенденцію до постійного підвищення".

Він нагадав, що "Укрінтеренерго" 1 червня 2009 року відновить постачання електроенергії до Польщі, але вже 12 червня було змушене їх припинити через зміну порядку формування ціни купівлі електроенергії.

Потужність постачань до Польщі, за словами директора держпідприємства, складе близько 120 МВт. Електроенергія буде експортуватися до Польщі практично рівним графіком.

Він також повідомив, що "Укрінтеренерго" з липня подвоїло потужність поставок до Білорусії з 180 МВт до 380 МВт.

Як повідомлялося, Zomar в грудні 2008 року через падіння попиту і цін на електроенергію в Польщі відмовився від імпорту української електроенергії.

Навесні "Укрінтеренерго" домовилося з компанією Zomar про відновлення поставок і зміну порядку перегляду контрактних цін.

Тепер ціни на українську електроенергію переглядаються щомісяця і визначаються за формулою, що враховує прогнозну оптову ринкову ціну, щомісяця встановлювану НКРЕ для внутрішнього ринку, а також підвищує коефіцієнт.

Аналогічний підхід вже протягом декількох років "Укрінтеренерго" використовує при формуванні цін на електроенергію, що виробляється на "острові Бурштинської ТЕС" і продається на кордоні України з Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Тому ціни на продукцію, що експортується до Європи перевищують ціни, що встановлюються для внутрішнього ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: