НБУ заборонить комісію при купівлі-продажу валюти за гривню

Середа, 26 серпня 2009, 19:04

Національний банк (НБУ) підготував проект змін до інструкції про порядок організації і здійснення валютообмінних операцій, яким, серед іншого, пропонується ввести заборону на стягнення комісії при купівлі-продажу валюти за гривню. 

Про це йдеться в проекті документа НБУ, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна". 

"Комісійна винагорода за здійснення операцій з купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття банкнот іноземних держав та іменних чеків стягується виключно в гривнях. Забороняється стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій з купівлі-продажу інвалюти за гривні", - йдеться в повідомленні . 

Крім того, проектом документа, який підготовлено за підсумками наради за участю президента України, пропонується заборонити банкам змінювати курс на готівковому ринку протягом дня. 

"Голова правління банку (фінансової установи) до початку робочого дня встановлює єдиний курс купівлі та продажу інвалюти за гривні згідно з наказом (розпорядженням) банку (фінустанови). Інші керівники не мають права встановлювати курси купівлі та продажу інвалюти за гривні. Банк (фінустанова) не має права змінювати значення курсу купівлі та продажу інвалют протягом операційного (робочого) дня ", - зазначається в проекті. 

НБУ також розглядає можливість введення заборони на продаж валюти одній особі в сумі, що перевищує в еквіваленті 80 тисяч гривень в один операційний день. 

При цьому операції з готівкою на суму понад 15 тисяч гривень повинні будуть здійснюватися лише через касу банку після пред'явлення документа, що посвідчує особу. 

Документом також пропонується закріпити за НБУ право встановлювати граничні розміри маржі за операціями на готівковому валютному ринку. 

Крім того, НБУ розробив проект постанови, спрямованого на врегулювання окремих питань у сфері надання та отримання кредитів. 

Документ підготовлено з метою забезпечення стабільності гривні, а також для зниження валютних ризиків, пов'язаних з наданням та отриманням резидентами кредитів в інвалюті. 

Реклама:

"Уповноваженим банкам та іншим фінустановам ... забороняється надавати кредити, позики в інвалюті фізичним особам (резидентам і нерезидентам), крім фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), які займаються підприємницькою діяльністю на території України", - цитується проект документа в листі Нацбанку. 

При цьому передбачається, що резиденти і нерезиденти повинні здійснювати погашення та сплату відсотків за валютними кредитами виключно у безготівковій формі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!