Виробники цигарок стурбовані новими податками

П'ятниця, 21 серпня 2009, 12:12

Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" звернулася з відкритим листом до Верховної Ради, в якому висловлює свою стурбованість щодо чергового збільшення ставок податків на тютюнові вироби.

У відкритому листі за підписом генерального директора Асоціації Валентини Хоменко зазначається, що Кабінетом міністрів подано пропозицію до ВР щодо підвищення з 1 жовтня 2009 року адвалорної складової акцизного збору на тютюнові вироби з 20 до 36 відсотків, повідомляє агентство "УНІАН".

Виробники тютюнових виробів вкрай стурбовані ініціативами щодо зміни ставок податків всупереч вимогам Конституції і законів України, які, на жаль, набули систематичного характеру і практично зводять нанівець можливість здійснювати планомірну та прогнозовану виробничу та інвестиційну діяльність, йдеться в листі до депутатів.

На їх думку, вищезазначене рішення схвалене з порушенням: принципів побудови системи оподаткування (частина 8 статті 1 та статті 7 Закону України "Про систему оподаткування"), серед яких - незмінність ставок податків і зборів (обов'язкових платежів) протягом бюджетного року.

Реклама:

Автори листа відзначають, що поспішність, з якою було схвалене зазначене рішення, не дозволила об'єктивно проаналізувати ситуацію.

Асоціація "Укртютюн" зазначає, що внаслідок різкого, більш як удвічі, підвищення ставок акцизного збору з 1 травня 2009 року ціни на сигарети в середньому збільшилися на 1,5-2 грн., або на 20-30%.

Таке зростання цін, з огляду на те, що Україна займає передостаннє місце в Європі в рейтингу купівельної спроможності населення, не могло не вплинути на обсяг легального ринку тютюнових виробів, відзначають автори відкритого листа.

Вони наводять дані Держкомстату, згідно з якими, обсяги виробництва тютюнових виробів в Україні скоротилися з травня по липень 2009 року на 25 відсотків, а обсяги реалізації, за даними Асоціації, більш як на 27 відсотків, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

При цьому, попит на тютюнові вироби та їх споживання залишилися майже незмінними, зазначає "Укртютюн".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: