"Страхові традиції" позбавили всіх ліцензій

П'ятниця, 3 липня 2009, 10:31

Один з лідерів українського ринку автомобільного страхування - фінансова група "Страхові традиції" - не витримала швидкого зростання страхових виплат.

У четвер Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг за поданням інспекційного відділу призупинила дію 20 ліцензій добровільного страхування і 9 - обов'язкового, виданих ЗАТ "Фінансова група (ФГ)"Страхові традиції", пише видання "Комерсант-Україна".

Директор департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Галина Третьякова сказала:

"У нас для цього було достатньо підстав".

У прес-службі держкомісії повідомили, що причинами прийняття такого решення було: нездійснення страхових виплат, невиконання зобов'язань у встановлений договором термін, невиплата пені за прострочення по невиплатам, відмова у виплаті в інший термін, ніж передбачено договором.

На початку червня в інтерв'ю газеті "Дело" голова наглядової ради і основний власник ФГ "Страхові традиції" Дмитро Гончаров повідомив, що у ФГ "Страхові традиції" при капіталі 50 млн. грн. на кінець 2008 року було 20 млн. грн. збитків.

За його словами, у черзі на страхові виплати було 1,5 тис. клієнтів, з 800 співробітників 300 звільнені, а call-центр СК на початку року було ліквідовано.

"Ми шукаємо гроші для виплат клієнтам", - запевняв тоді Дмитро Гончаров.

Створена в 2002 році ФГ "Страхові традиції" активно працювала в роздрібній торгівлі.

За підсумками 2008 року вона зайняла в рейтингу Forinsurer публічних страхових компаній 22 місце за преміями (183,4 млн. грн.). Утім, в рейтингу за підсумками I кварталу поточного року компанія вже відсутня. Відкликання в неї ліцензій учасники ринку чекали давно.

За словами директора страхового брокера "Дедал" Ібрагіма Габідуліна, перші затримки з виплатами почалися в грудні 2008 року.

"Компанія страхувала дорогі автомобілі, і велику вагу в структурі премій у них займало автострахування", - додає він.

У рейтингу автоКАСКО "Страхові традиції" займали 10 місце з портфелем премій у 141,4 млн. грн. (зростання в 2,7 рази). Концентрація на КАСКО була дуже висока - 77% портфеля.

Проблеми у компанії виникли через низькі тарифи, високі комісії і великі витрати, вважає голова правління СК "Українська страхова група" Павло Нельга.

"Вони дуже швидко розвивалися, з великою кількістю реклами. Залучені кошти йшли не на формування резервів, а витрачалися на поточні потреби. Якби не криза і зниження страхових премій, то нічого б не сталося", - говорить він.

Законодавство дає ФГ шанс повернути ліцензії. "Ми будемо вести переговори з акціонерами, менеджерами, просити надати бізнес-план оздоровлення. Можемо вимагати проведення аудиту чи рекомендувати акціонерам змінити менеджмент. Держфінпослуг зацікавлена в тому, щоб компанія відновила платоспроможність. Вони повинні виконати зобов'язання перед клієнтами", - сказала Третьякова.

Але страховики в такий сценарій не вірять. "Страхові традиції" не мають іноземних акціонерів - компанія в 2008 році намагалася продати 10% акцій іноземному інвестору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: