Японії загрожує дефляційна спіраль

П'ятниця, 17 липня 2009, 15:19

Уряд і Центробанк Японії повинні об'єднатися, щоб запобігти подальшому падінню цін, оскільки другій світовій економіці, ймовірно, загрожує дефляційна спіраль.

Про це заявили члени головного економічного комітету уряду Японії, повідомляє агентство Reuters.

"Ми впевнені в цих ризиках, і якщо вони стануть занадто великими, ми повинні бути в змозі швидко відреагувати на це", - сказав міністр економіки Йосімаса Хаясі.

На думку експертів, крім тривалого падіння цін, загрозу представляють різкі коливання валют та довгострокових процентних ставок, сказали члени комітету.

Реклама:

Ставки на фінансових ринках можуть безконтрольно коливатися в залежності від того, як уряди здійснюють скасування підтримуючих фінансових та грошово-кредитних заходів.

Щоб обмежити ці ризики, Японія повинна співпрацювати з міжнародними організаціями з метою активного спостереження за фінансовою системою та розробки стратегій виходу, які відновлять фінансову дисципліну.

У Японії розпочався другий період дефляції за десятиліття, оскільки слабкий попит і низька вартість енергоносіїв негативно впливають на ціни в цілому.

Дефляційна спіраль - це процес, під час якого падіння цін і слабкий внутрішній попит провокують одне одне.

Крім неї нацбільш значними ризиками для відновлення в Японії є криза на фінансовому ринку, економічна стагнація за кордоном і погіршення ситуації на ринку зайнятості, вважають члени Комітету з економіки та фінансової політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: