Литвин не підписує закон щодо недисциплінованих позичальників

П'ятниця, 10 липня 2009, 11:12

Голова Верховної ради Володимир Литвин досі не завізував закон, який змінює правила гри в банківському секторі, зокрема, забороняє валютне кредитування фізичних осіб та вводить мораторій на виселення недисциплінованих позичальників.

Ідеться про закон №3585 народного депутата від франції БЮТ Юрія Полунєєва, за який було віддано 362 голоси, пише газета "Дело".

Текст документа був затверджений в цілому ще 23 червня, але досі на сайті Ради він не опублікований.

За інформацією видання, зараз члени парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності допрацьовують закон.

Реклама:

Це - грубі порушення, зазначає видання, оскільки вносити зміни в прийняті в цілому закони заборонено.

Проте така "тактика" застосовувалася депутатами не раз і спровокувала кілька гучних скандалів останнім часом.

Свіжий приклад - "переписування" парламентарями закону про підвищення акцизів на алкогольну продукцію, після того як він був схвалений Радою.

Допрацьовувати текст закону депутата Полунєєва довелося через зауваження Головного юридичного управління парламенту.

Головна претензія парламентських юристів стосується технічної помилки, яку допустив профільний комітет, коли готував закон до другого читання.

"У тексті документа ми помилково вказали термін дії тимчасової норми щодо віднесення страхових резервів банків на валові витрати до 1 січня 2010 року замість 2011 року. Зрозуміло, немає сенсу на такий короткий період часу вводити норму", - пояснює Полунєєв.

Члени профільного комітету скористалися ситуацією і вирішили ще дещо підправити в тексті документа.

За словами Полунєєва, депутати пропонують дві ключові зміни до закону.

Перша - вилучення з документа норми про реструктуризацію тільки тих іпотечних кредитів фізичних осіб, які були отримані до 1 жовтня 2008 року (фактично до початку кризи).

Друга - скасування мораторію на дострокове погашення українськими компаніями і банками позик, отриманих від іноземних кредиторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: