Асоціація міст просить Ющенка підписати Бюджетний кодекс

Вівторок, 30 червня 2009, 12:15

Асоціація міст України просить президента Віктора Ющенка підписати Закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України".

Про це на прес-конференції заявив віце-президент Асоціації з виконавчої роботи Мирослав Пітцик, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Пітцик назвав помилковою тезу про те, що цей закон нібито дозволяє прем'єр-міністрові керувати бюджетом в ручному режимі.

Безумовним позитивом прийнятого закону він назвав те, що завдяки йому "всі територіальні громади сьогодні отримали право без посередників фінансово забезпечувати делеговані повноваження, що буде розраховуватися Міністерством фінансів".

Реклама:

Ще один плюс закону, за словами Пітцика, це перерозподіл податкових доходів держави на користь територіальних громад.

Такі норми дозволять збільшити доходи бюджетів місцевого самоврядування в цілому на 10 млрд. гривень.

Він підкреслив, що на сьогоднішній день Україна займає передостаннє місце в Європі по можливостям органів місцевого самоврядування розподіляти свої ресурси - 7%, і випереджає тільки Мальту - 4%.

Прийняті парламентом зміни до Бюджетного кодексу дозволить збільшити цей показник по Україні до 15%, упевнений він.

Пітцик відзначив, що Асоціація міст України продовжить роботу в цьому напрямку і буде пропонувати подальше збільшення частки територіальних громад в розподіл податкових доходів держави.

До недоліків закону Пітцик відніс норму статті 64, за якою податок на доходи фізичних осіб буде зараховуватися за місцем проживання.

Він зазначив, що ця норма може призвести до конфлікту між міськими громадами, в яких зосереджене основне виробництво, та сільськими, де проживають багато виїжджаючих на роботу в місто.

Втім, за його словами, законом передбачено, що ця норма вступає в силу з 2011 року, і до того часу ще може бути відкоректована.

Як повідомлялося, Верховна рада ухвалила нову редакцію Бюджетного кодексу 23 червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: