"Дніпроенерго" скаржиться на незаконні дії НКРЕ

Середа, 3 червня 2009, 10:13 -

В результаті дій НКРЕ в компанії "Дніпроенерго" незаконно вилучили з оплати за вироблену в травні 2009 року електроенергію близько 16 млн. грн.

Про це йдеться в прес-релізі компанії.

"Компанія "Дніпроенерго" заявляє про порушення Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) принципу рівного розподілу коштів між виробниками електроенергії на оптовому ринку електроенергії", - говориться в повідомленні.

26 травня ДПЗД "Укрінтеренерго" перерахувало на рахунок Державного підприємства "Енергоринок" 207 млн. грн. в оплату за куплену в 2009 році електроенергію.

Реклама:

Згідно з постановою НКРЕ № 561 від 27 травня 2009 року ця сума була перерахована на рахунки тільки трьох генеруючих компаній - "Центренерго", "Західенерго" і "Донбасенерго". В результаті цього, із сум, що підлягають пропорційному розподілу між усіма генеруючими компаніями, була виключена сума в 239 млн. грн., яку отримають лише три генеруючі компанії, заявляють в "Дніпроенерго".

В результаті дії постанови НКРЕ № 561 у "Дніпроенерго" незаконно вилучили з оплати за вироблену в травні 2009 року електроенергію близько 16 млн. грн. Також недоотримають засоби інші виробники електроенергії. Це порушення Закону "Про електроенергетику" в частині забезпечення рівного відсотка оплати всім виробникам, які продають електроенергію на оптовому ринку, говориться в повідомленні.

В "Дніпроенерго" наголошують, що штучним приводом для такого розподілу грошових коштів стала реструктуризація заборгованості ДПЗД "Укрінтеренерго" перед ДП "Енергоринок", яка виникла в 2008 році.

"Кошти, отримані в погашення цієї заборгованості, ДП "Енергоринок" за постановою НКРЕ № 561 перерахувало до погашення заборгованості, що виникла до 1 січня 2005 року перед трьома компаніями: Центренерго, Західенерго і Донбасенерго, хоча механізм погашення такої заборгованості чітко регламентовано законодавством", - відзначається в прес-релізі.

Крім того, заборгованість за старими боргами існує перед усіма виробниками електроенергії. Причому найбільша заборгованість ДП "Енергоринок" серед всіх генкомпаній існує як раз перед "Дніпроенерго", додається в повідомленні.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: