Європа закликає Україну прийняти її газові правила

П'ятниця, 26 червня 2009, 08:45

Європа веде переговори з Україною про вступ до Енергетичного співтовариства, заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Про це йдеться в прес-релізі, опублікованому за підсумками його виступу в Берліні, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Ми ведемо переговори з Україною про її вступ до Енергетичного співтовариства. В Енергетичне співтовариство вже входить більшість наших сусідів у Західних Балканах", - повідомив Баррозу.

"Суть домовленостей полягала б у тому, щоб Україна прийняла правила ЄС для свого ринку енергоресурсів. Це наша краща можливість створити стабільний і життєздатний газовий сектор на Україні", - вважає президент Єврокомісії.

Реклама:

Він нагадав, що "в березні цього року Комісія проводила конференцію для залучення інвестицій для модернізації української системи трубопроводів".

Разом з тим, Баррозу відзначив необхідність розбудови інфраструктури та створення проектів щодо диверсифікації джерел постачання газу в країни ЄС.

"Проекти по диверсифікації джерел і маршрутів поставок газу також заслуговують нашої підтримки. Я маю на увазі стратегічні проекти в Південному коридорі, такі як "Набукко", для постачання газу з Каспійського регіону, і такі проекти як "Північний потік", який дозволить з'єднати Німеччину та її сусідів з новими джерелами газу на півночі Росії", - сказав він.

"Ряд таких об'єднаних мереж і маршрутів постачання можуть отримати фінансову підтримку з бюджету ЄС. Майже 4 мільярди євро було попередньо виділено для ряду ключових проектів з розвитку енергетичної інфраструктури, будівництво в рамках цих проектів розпочнеться у 2009 і 2010 роках", - повідомив голова Єврокомісії.

"Ці проекти будуть сприяти економічному зростанню в Європі і одночасно підвищенню нашої енергетичної безпеки", - вважає Баррозу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!